avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista si pentru mine o rezolvare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista si pentru mine o rezolvare?




In urma cu peste 50 de ani,terenul pe care este construita casa mea si a mamei mele a apartinut unei anume persoane X.In urma Nationalizarii,acestei persoane i-a fost luat pamantul si dat ca schimb altei persoane,Y,de la care mama mea a cumparat 1000 mp teren.Din nefericire,terenul a fost cumparat cu chitanta de mana,neautentificata prin notariat,chitanta care,in timp,s-a pierdut.Eu nu am absolut nici o dovada ca acest teren a fost cumparat de mama mea de la Y,in afara luarii in evidenta la Registrul agricol,cu mai bine de 40 de ani in urma.
Astazi,mostenitorii lui X vin si revendica acest teren.Cum mai pot demonstra ca terenul a fost cumparat de catre mama mea si ce pot face sa obtin acte de proprietate asupra terenului si constructiilor facute de noi?Va multumesc


Cel mai recent răspuns: ContSters230219 , utilizator 16:21, 10 Decembrie 2011
Ar fi o rezolvare: uzucapiunea extratabulara de 10 ani ( reglementat de art.930 Cod Civil), care are urmatoarele conditii de aplicare:

• posesia exercitata timp de 10 ani;

• alternativ, imobilul inscris in Cartea Funciara si proprietarul imobilului inscris in Cartea Funciara sa fie decedat sau si-a incetat existenta sau inscrierea in Cartea Funciara a declaratiei de renuntare la proprietate;

• imobilul nu a fost inscris in Cartea Funciara.

Ca efect, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in Cartea Funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.
foarte complicat daca nu aveti nici un martor si nici un inscris de mana.

se poate rezolva doar prin promovarea unei actiuni in uzucapiune prin care sa vi se recunaoasca prin instanta dreptul de proprietate. consultati neaparat un avocat la cazul in speta

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Aceasta actiune,de uzucapine extratabulara,o pot deschide acum,in timp de fostii proprietari ai terenului isi revendica pamantul?
Martori am,exista doua persoane care stiu de cumpararea pamantului.Ce pot face in acest caz?
o actiune in uzucapiunea lunga e suficienta,,
fiind in registrul agricol merge si ordinul prefectului...
pe tema cu acest ordin va explica o prietena din forum kyandra:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista si pentru mine o rezolvare? istratemaria istratemaria In urma cu peste 50 de ani,terenul pe care este construita casa mea si a mamei mele a apartinut unei anume persoane X.In urma Nationalizarii,acestei ... (vezi toată discuția)
Teren agricol adina69 adina69 am vindut un teren agricol de 5ha si ,o parte ,800m au ramas deoarece unul din unchi a decedat iar copii nu au nici bani si nici nu vor nimic ,asa ca nu au ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate dangabriel84 dangabriel84 cum poate tatal meu sa obtina titlul de proprietate daca in 1990 a cumparat casa cu doar o chitanta de mana . Din acel an el a fost singurul care a platit ... (vezi toată discuția)