avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren agricol

am vindut un teren agricol de 5ha si ,o parte ,800m au ramas deoarece unul din unchi a decedat iar copii nu au nici bani si nici nu vor nimic ,asa ca nu au facut succesiunea dupa tata.Cel care a cumparat ,dupa cat timp poate ramine si cu restul de teren,daca el il foloseste?multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana . , Consilier juridic 18:24, 15 Ianuarie 2016
Buna ziua,

Cumparatorul poate dobandi proprietatea asupra intregului teren in functie de buna sau de reaua sa credinta. Se considera ca tertul dobanditor (cumparatorul) a fost de buna credinta daca la momentul cumpararii terenului a avut credinta ca acesta apartine in integralitate vanzatorului. In caz contrar, cumparatorul va fi un tert dobanditor de rea-credinta (adica stia la momentul cumpararii terenului ca acesta nu apartine in integralitate vanzatorului, adica dumneavoastra).
În materia dobândirii proprietăţii asupra imobilelor, uzucapiunea a suferit câteva schimbări radicale in Noul cod civil, iar în locul uzucapiunilor avute până acum vom avea:



A. Uzucapiunea tabulară de 5 ani (art.931 Cod Civil), cu următoarele condiţii de aplicare:

- înscrierea în Cartea Funciară fără cauză legitimă, dar cu bună-credinţă;
- posesie utilă exercitată timp de 5 ani de la înscrierea în Cartea Funciară.
Ca efect al acestei uzucapiuni tabulare, dreptul de proprietate al uzucapantului este înscris în Cartea Funciară şi nu mai poate fi contestat.

B. Uzucapiunea extratabulară de 10 ani (art.930 Cod Civil), care are următoarele condiţii de aplicare:

- posesia exercitată timp de 10 ani;
- alternativ, imobilul înscris în Cartea Funciară şi proprietarul imobilului înscris în Cartea Funciară să fie decedat sau şi-a încetat existenţa sau înscrierea în Cartea Funciară a declaraţiei de renunţare la proprietate;
- imobilul nu a fost înscris în Cartea Funciară.
Ca efect, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în Cartea Funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.

Cu titlu de recomandare, pe viitor sa nu mai vindeti bunuri ce nu va apartin. In primul rand pentru ca daca adevaratii proprietari, pana la implinirea termenului uzucapiunii, intenteaza o actiune in revendicare a terenului instrainat de dvs fara drept, cumparatorul are dreptul de a se intoarce impotriva dvs, mai ales daca prin contractul de vanzare-cumparare a fost garantat pentru evictiune, cu o actiune in instanta, prin care sa va solicite plata de despagubiri.

O zi buna ! :)
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2016
Ana ., Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista si pentru mine o rezolvare? istratemaria istratemaria In urma cu peste 50 de ani,terenul pe care este construita casa mea si a mamei mele a apartinut unei anume persoane X.In urma Nationalizarii,acestei ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Testament neluchiru neluchiru Buna ziua, revin cu cazul pe care vreau sa-l supun atentiei dvs pt ca intre timp am aflat mai multe date: fiica mea a primit prin testament mostenire un ... (vezi toată discuția)