avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare

Buna ziua. Cum se poate face reabilitarea pentru o condamnare cu executare mai mica de un an in 2009? Imi poate spune cineva daca trebuie sa fac o cerere, cam cat costa si ce mai trebuie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:30, 27 Decembrie 2012
Institutia reabilitarii are ca efect inlaturarea tuturor decaderilor, interdictiilor si incapacitatilor care decurg din hotararea de condamnare. Legiuitorul reglementeaza doua feluri de reabilitare: reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca.

Reabilitarea de drept
Aceasta intervine daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) Persoana cu privire la care intervine reabilitarea a fost condamnata la pedeapsa inchisorii de cel mult un an sau la pedeapsa amenzii.
Este vorba de pedeapsa pronuntata de instanta, nu de pedeapsa redusa in urma gratierii.
b) Condamnatul nu a savarsit o alta infractiune in termen de 3 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei.
Daca in acest interval el savarseste o noua infractiune, indiferent de durata pedepsei aplicata pentru aceasta, nu va mai opera reabilitarea de drept, ci numai reabilitarea judecatoreasca.
Condamnatul poate beneficia insa de reabilitarea de drept pentru condamnari succesive, in masura in care nici una dintre infractiuni nu a fost savarsita in termenul de reabilitare pentru condamnarea precedenta.
Reabilitarea de drept intervine prin simpla implinire a termenului, nefiind nece-sar ca ea sa fie pronuntata de catre instanta.
Condamnatul poate, eventual, solicita instantei sa constate intervenirea reabilitarii si sa dispuna radierea condamnarilor din cazierul judiciar in masura in care acest lucru nu s-a facut din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar AndreyAlexander AndreyAlexander În ianuarie 2012 am primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare (infracțiune la regimul auto) și o perioadă de probă de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Radierea din cazierul judiciar a pedepselor cu inchisoarea implicand o durata mai mica de 3 ani neofit neofit buna ziua, as dori sa stiu dupa ce interval de timp intervine radierea de drept a faptei din cazierul judiciar daca persoana respectiva a fost condamnata la ... (vezi toată discuția)
Reabilitatea ! nrafiroiu nrafiroiu Buna dimineața ,soțul meu a avut o condamnare de 4ani jumătate as dori și eu să știu în câți ani constă reabilitare! Pedeapsa a făcut-o toată! (vezi toată discuția)