avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Lamurire-partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Lamurire-partaj

Buna ziua,

as avea nevoie de o parere pertinenta in urmatorul caz de partaj:apartament proprietate comuna. In contractul de vanzare-cumparare se specifica faptul ca apartamentul s-a cumparat cu banii donati de parintii ei dar pentru AMBII soti. Veniturile sotilor in timpul casatoriei au fost cam 70% el si 30% ea. Casatoria a durat 8 ani. Poate sotia sa solicite acum apartamentul in proportie de 80% pt. ea, pe baza faptului ca banii cu care s-a cumparat apartamentul au provenit de la parintii ei( chiar daca donatia s-a facut pt. ambii soti)?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: KARINA73 , utilizator 19:55, 6 Februarie 2009
Poate solicita, dar nu va primi mai mult de 50%. Fiind o donatie pentru ambii soti, cotele nu pot fi decat 50/50. Nu conteaza veniturile, atata vreme cand sursa fondurilor necesare pentru cumpararea apartamentului este clara.
Da, asa stiam si eu, doar ca sotia mizeaza pe marturia parintilor in care se va spune ca "isi retrag" partea de donatie pentru sot. Ar fi posibil asa ceva?
Ar fi posibil, ca atitudine în proces. Ar fi irealizabil ca rezultat.
Donatia este irevocabila. Exista doar 3 situatii in care o donatie poate fi revocata, pentru survenienta de copil, pentru ingratitudine si pentru nerespectarea sarcinilor. Avand un copil nascut, prima exceptie este inaplicabila. Fiind o donatie ce are ca obiect o suma de bani, probabil ca a fost facuta fara un contract scris, devine astfel evident ca este fara sarcini. Singura exceptie aplicabila ar fi cea pentru ingratitudinea, dar aceasta trebuie constatata de instanta si legea prevede cazuri clare clare in care aceasta revocare poate interveni ( de exemplu atentat la viata donatorilor, refuzul de a le da alimente, etc). Prin urmare demersul lor are foarte putine sanse de reusita. Nu l-as cataloga ca si "irealizabil" , pentru ca nu este asa. In orice caz, chiar daca, prin absurd, admitem ca se revoca donatia, sotul ar trebui sa inapoieze parintilor jumatate de suma de bani donata, actualizat cu rata inflatiei. Apartamentul ramane bun comun si cotele s-ar distrubui la fel.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator
Daca nu s-a incheiat un contract de donatie, in forma autentica, atunci nu se poate vorbi de donatie. Desi este un contract unilateral, gratuit si solemn, pentru validitatea lui trebuie sa se intilneasca cele doua vointe : a donatorului de a dona si a donatarului ( donatarilor) de a primi. Ori acest consimtamint se exprima prin act autentic, de regula unul singur. Daca nu exista contract, atunci se poate vorbi de dar manual, ca varietate a contractului de donatie care se incheie si se executa valabil prin remiterea efectiva a bunului donat , fara indeplinirea altor formalitati. In acest din urma caz, se poate ca in cadrul unui proces sa se invoce necesitatea lamuririi vointei donatorului, de a gratifica doar pe unul sau pe ambii donatari.

Alte discuții în legătură

Act vânzare cumpărare poate fi atacată de familie?? Vali197 Vali197 Buna ziua , in urma cu 5 luni părinții au cumpărat un apartament pe numele meu : titularul sunt eu iar la notar am declarat că provenienta banilor ca fiind ... (vezi toată discuția)
Donatia revocata de contractul de vanzare cumparare ContSters57493 ContSters57493 Poate fi revocata donatia facuta de catre singurul parinte supravietuitor catre unul dintre copii printr-un contract de vanzare cumparare incheiat cu celalalt ... (vezi toată discuția)
Bună seara!cum pot afla dacă părinții au făcut cvc cu fratele ... DeeRox DeeRox Bună seara!Cum pot afla dacă părinții au făcut cvc cu fratele pe donatie? Dacă merg la ANCPL și cer un extras de care funciară pentru informare, pot ... (vezi toată discuția)