as avea nevoie de o parere pertinenta in urmatorul caz de partaj:apartament proprietate comuna. In contractul de vanzare-cumparare se specifica faptul ca apartamentul s-a cumparat cu banii donati de parintii ei dar pentru AMBII soti. Veniturile sotilor in timpul casatoriei au fost cam 70% el si 30% ea. Casatoria a durat 8 ani. Poate sotia sa solicite acum apartamentul in proportie de 80% pt. ea, pe baza faptului ca banii cu care s-a cumparat apartamentul au provenit de la parintii ei( chiar daca donatia s-a facut pt. ambii soti)?
Poate solicita, dar nu va primi mai mult de 50%. Fiind o donatie pentru ambii soti, cotele nu pot fi decat 50/50. Nu conteaza veniturile, atata vreme cand sursa fondurilor necesare pentru cumpararea apartamentului este clara.
Da, asa stiam si eu, doar ca sotia mizeaza pe marturia parintilor in care se va spune ca "isi retrag" partea de donatie pentru sot. Ar fi posibil asa ceva?
Donatia este irevocabila. Exista doar 3 situatii in care o donatie poate fi revocata, pentru survenienta de copil, pentru ingratitudine si pentru nerespectarea sarcinilor. Avand un copil nascut, prima exceptie este inaplicabila. Fiind o donatie ce are ca obiect o suma de bani, probabil ca a fost facuta fara un contract scris, devine astfel evident ca este fara sarcini. Singura exceptie aplicabila ar fi cea pentru ingratitudinea, dar aceasta trebuie constatata de instanta si legea prevede cazuri clare clare in care aceasta revocare poate interveni ( de exemplu atentat la viata donatorilor, refuzul de a le da alimente, etc). Prin urmare demersul lor are foarte putine sanse de reusita. Nu l-as cataloga ca si "irealizabil" , pentru ca nu este asa. In orice caz, chiar daca, prin absurd, admitem ca se revoca donatia, sotul ar trebui sa inapoieze parintilor jumatate de suma de bani donata, actualizat cu rata inflatiei. Apartamentul ramane bun comun si cotele s-ar distrubui la fel.
Daca nu s-a incheiat un contract de donatie, in forma autentica, atunci nu se poate vorbi de donatie. Desi este un contract unilateral, gratuit si solemn, pentru validitatea lui trebuie sa se intilneasca cele doua vointe : a donatorului de a dona si a donatarului ( donatarilor) de a primi. Ori acest consimtamint se exprima prin act autentic, de regula unul singur. Daca nu exista contract, atunci se poate vorbi de dar manual, ca varietate a contractului de donatie care se incheie si se executa valabil prin remiterea efectiva a bunului donat , fara indeplinirea altor formalitati. In acest din urma caz, se poate ca in cadrul unui proces sa se invoce necesitatea lamuririi vointei donatorului, de a gratifica doar pe unul sau pe ambii donatari.