avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Când este definitivã hotãrârea?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Când este definitivã hotãrârea?

Va salut. Nu am primit încă prin poştă hotărârea finală a instanţei într-o cauză ce s-a încheiat prin luna mai-aşa cum apare pe saitul ministerului justiţiei. Am trimis în septembrie recomandată pentru grăbirea redactării. Nu am primit răspuns. Procesul a fost la al treilea recurs, după acest termen se pare că nu mai sunt căi de atac; totuşi, singura cale prin care am fost anunţat de deznodământul procesului a fost internetul. Mă interesează care au fost argumentele completului de judecată, mai ales că în celelalte două recursuri s-a dat casarea hotărârilor judecătoriei. Am vreo şansă să mi se mai trimită? Este suficient că a apărut pe net? Mulţumesc. PS1. Cauza este pe fond funciar-moştenire. PS2. La mulţi ani tuturor utilizatorilor, vizitatorilor, şi administratorilor acestui sait! An Nou cu bucurie, sănătate şi fericire!
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2012
ion.escu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion.escu , utilizator 19:02, 29 Decembrie 2012
Spre deosebire de penal, în civil există hotărâri definitive şi hotărâri irevocabile (art. 377 Cod procedură civilă). Hotărârile judecătoreşti pronunţate în recurs sunt hotărâri irevocabile şi nu se comunică părţilor.

Potrivit art. 266, alin. (3) Cod procedură civilă, hotărârea se va comunica părţilor, în copie, în cazul când aceasta este necesară pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului. O hotărâre judecătorescă pronunţată în calea de atac a recursului nu mai poate fi atacată cu apel sau cu recurs.

Sărbători cu bine!
Daca este vorba despre sentinta instantei de fond, aceasta se va comunica partilor. Termenul de declarare a caii de atac curge de la comunicarea sentintei. Daca nu se ataca in termenul legal, sentinta devine definitiva si irevocabila.

Daca vorbim despre o decizie a intantei de rcecurs, atunci aceasta nu se comunica partilor, nemaiexistand cale de atac, hotararea fiind irevocabila. Partea interesata se poate adresa ahivei instantei in vederea obtinerii unei copii de pe acea decizie redatata pt a putea observa argumentele instantei. Fie va face o simpla copie xerox, fie va face o legalizare sau o investire, in functie de interesul avut.

Mulţumesc. An Nou cu bucurii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã miki70_is miki70_is Ce cale de atac are la îndemână una dintre părţile aflate în proces civil după ce a avut loc recursul în care s-a dat o [b]hotărâre irevocabilă[/b] ... (vezi toată discuția)
Succesiune lala21 lala21 La cat timp dupa terminarea unui proces se mai poate face apel! In cazul in care nu face apel se mai asteapta sa se faca si recurs? Daca nici recurs nu face ... (vezi toată discuția)
Primire decizie judecatoreasca dan944 dan944 Acu 2 luni am castigat un proces civil mi sa spus sa astept decizia acasa dar nu am primit nimic.Ce sa fav? (vezi toată discuția)