motivarea unei sentinte civile ce importanta are daca nu se regaseste in dispozitivul hotararii? motivarea produce vreun efect juridic? poate fi invocata intr-un proces ulterior?
Solutia este oferita de art.461 alin. (2) C.proc.civ. : ” ... în cazul în care calea de atac vizează numai considerentele( motivarea) hotarârii prin care s-au dat dezlegări unor probleme de drept ce nu au legatură cu judecata acelui proces sau care sunt greșite ori cuprind constatări de fapt ce prejudiciază partea,instanța,admițând calea de atac, va înlătura acele considerente și le va înlocui cu propriile considerente,menținând soluția cuprinsă în dispozitivul hotarârii atacate”.
Motivarea sta la baza dispozitivului sau "concluziei "daca vreti. Motivarea nu poate fi invocata intr-un proces ulterior. Sentinta Civila este daca vreti asemanatoare unei compuneri - are o parte introductiva, un cuprins si o incheiere. Si acum va intreb : Cuprinsul unei compuneri ce importanta are daca nu se regaseste in incheiere ? ? ?
....actiunea in instanta a avut doua capete de cerere....instanta s-a pronuntat doar asupra unuia dintre acestea. celalalt capat de cerere a fost respins doar in motivare, neregasindu-se in dispozitivul hotararii....
@ghineaion:
D-voastră vă referiți la o prevedere a noului Cod de procedură civilă, care încă nu este în vigoare, deci nu poate fi aplicabilă în cauza de față.
@gana:
Nepronunțarea asupra unui capăt de cerere este motiv de admitere a căii de atac prevăzute de lege pentru acea hotărâre, ba mai mult este și motiv de revizuire (cale extraordinară de atac)
Deci această „omisiune” a instanței de a se pronunța asupra unui capăt de cerere nu poate fi invocată într-un alt proces, dar poate fi invocată în căile de atac a respectivei hotărâri (exercitate în termenele legale).