avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... URGENT - partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

URGENT - partaj bunuri comune

Bună ziua.
Respectuos va rog să ma ajutaţi într-o speţă delicată.Pe scurt:
La începutul lunii ianuarie 2008 X introduce acţiune de partaj solicitind partajarea bunurilor comune dobândite în timpul căsătorie împreuncă cu Y.
La cererea de partaj fac cerere de intervenţie în interesul propriu Z, care este sora lui Y, susţinând că nu s-a dezbătut succesiunea de pe urma mamei lor şi ca atare bunurile nu trebuie a fi partajate de către X şi Y. Instanţa nu ţine seama de cerere şi prin IAP stabileşte cota de contribuţie de 1/2 pr fiecare dintre fosti soţi. Se fac expertizele de rigoare în cauză şi.....stupoare, AFLU CÃ Y şi sora acestuia Z, în luna noiembrie a anului 2008, au partajajat toate bunurile ce fac obiectului dosarului de partaj bunuri comune, adică primului, într-un alt dosar ce are ca obiect partaj succesoral de pe urma mamei acestora. Depunând la dosar sentinţa definitivă şi irevocabilă.
Am rămas surprins să afllu că s-a dezbătut succesiunea de pe urma mamei acestora, la primul termen de judecată, prin încheeirea unei tranzacţii, FÃRÃ CERTIFICAT DE IMPUNERE FISCALÃ ªI FÃRÃ SESIZARE PRIVIND DESCHIDEREA SUCCESIUNII.
Acum vă rog să ma ajutaţi. Eu vreau să atac acea hotărâre definitivă şi irevocabilă, prin care s-a dezbătut succesiunea de pe urma mamei celor 2 fraţi, pt că fosta soţie X este prejudiciată ÎN MOD FLAGRANT de cei doi.
De existenţa sentinţei menţionate am aflat de la Primărie, mi s-a comunicat neoficial şi apoi prin adresa oficială scrisă, luând la cunoştiinţă la data de 19.01.2009.
La dosarul de partaj bunuri comune există înscrisuri, există declaraţii ale martorilor care susţin că acele imobile au construite de către soţi în timşpul căsătoriei.
VÃ ROG SPUNEŢI CUM APRECIAŢI DVS SÃ ATAC EU ACEA HOTÃRÂRE DEFINITIVÃ ªI IREVOCABILÃ.
SE POATE FORMULA REVIZUIRE POTRIVIT ART. 322 PCT 5 Cod proc. civ., pot susţine interesul lui X în cauză, să fac cerere de intervenţie în interes propriu chiar dacă sentinţa a devenit irevocabilă.
Ajutaţi mă cu această speţă delicată.
Daţi mi o idee, sugestie cum vedeţi soluţionarea dosarului/dosarelor.
PS: la Ora actuala în dosarul partaj bunuri comune, am solicitat suspendarea şi am obţinut termen în vederea dovedirii faptului că există pe rol cel de al doilea dosar cu sentinţa atacată.
Menţionez că dacă nu voi dovedi şi nu voi ataca acea sentinţă de partaj succesoral, dosarul meu, prim având ca obiect partaj bunuri comune va fi respins pe excepţie.Deci....astept sprijin.

Cel mai recent răspuns: Cserey Barnabás , Avocat 13:14, 6 Februarie 2009
Eu zic să porniţi de la actul de tranzacţie, a cărui nulitate pentru cauză imorală şi ilicită, precum şi pentru lipsa calităţii de coproprietar a surorii copartajantului o puteţi invoca.

Ceea ce eu nu inteleg este cum bunurile defunctilor paratajate de Y si sora Z, pot intra in masa bunurilor sotilor X si Y...bunurile mostenite in timpul casatoriei sunt bunuri proprii...Daca sustineti ca imobilele sunt construite de soti nu aveau cum sa se afle in proprietatea defunctilor si daca e asa, aveti posibilitatea atacarii actelor prin care acestia au devenit proprietari si nu partajul succesoral...

Av. Gheorghe Alexandru
Deoarece sotii au construit imobilele in timpul casatoriei prin contributie comuna, pe terenul proprietatea defunctilor, se pune problema de a fi fost constructori de buna-credinta, sotia putandu-se indrepta pe calea partajului, si impotriva sorei Z ( constructia facand parte din "activul succesoral", zic eu) si se poate cere paratajarea imobilelor si in contradictoriu cu aceasta, in temeiul sentintei definitive si irevocabile de stabilire a masei succesorale care include bunurile imobilele ce fac obiectul partajului sotilor. Sora Z devenind parata din intervenienta in interes propriu.
O alta varianta ar fi cea a invocarii pe cale de exceptie in procesul de partaj a simulatiei si a constatarii nulitatii absolute a actelor de proprietate ale imobilelor care au stat la baza stabilirii masei succesorale a defunctilor si chiar "lipsa titlului pentru imobile", dvs. cunoasteti speta in amanunt!

Av. Cermak Iuliana
In primul rand nu puteti intenta revizuirea intrucat nu aveti nicio legitimare procesuala.
In ceea ce priveste bunurile partajabile, Dl. av. Gheorghe Alexandru are dreptate, intrucat bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire nu intra in masa partajabila la desfacerea casatoriei.
Iinstanta corect a procedat cand nu a tinut seama de cererea de interventie a lui Z.
Iar in cazul in care imobilul a fost construit de sot, este necesar sa intentati o noua actiune prin care solicitati nulitatea actului prin care defuncta a devenit proprietara.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
Cserey Barnabás, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept indiviz de 1/2 parte din casa precum si terenul aferent, in cond. statutului c.a.p. si a leg.58 si 59/1974 amot amot In primul rand, multumiri pentru raspunsurile la intrebarile formulate de mine privitoare la procesul avand cauza : \" Anulare act : Titlu de ... (vezi toată discuția)
Caz succesiune Ana Mocanu Ana Mocanu [b]X[/b] si [b]Y[/b] au fost casatoriti, au divortat si au facut partajul. Au impreuna un copil, [b]A[/b]. [b]A[/b] este casatorit cu [b]B[/b] si au un copil, ... (vezi toată discuția)
Mostenire Mirrella P. Mirrella P. Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)