avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord

Am urmatoarea intrebare: am 2 prieteni casatoriti din 1993 si care au un singur copil in virsta de 19 ani.Ei sint despartiti in fapt de 12 ani.Pot solicita desfacerea casatoriei de comun acord in fata instantei? Costurile sint mai mici? Ce taxe ar trebui sa achite? Nu doresc sa divorteze la notar pentru ca nu au bani.El e somer iar ea are un salariu f f mic. La judecatorie e nevoie de prezenta amindurora la proces? Sau e suficient ca el doar sa semneze cererea de divort ?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:11, 30 Decembrie 2012
Sa se intereseze si la starea civila, poate e mai ieftin la ei la primarie.
In instanta e mai ieftin doar 39 de lei e taxa de timbru daca nu apeleaza la un avocat, desi le-ar fi util sa apeleze la avocat macar pt redactarea cererii de divort.
Pt un acord trebuie ca ambii sa se prezinte si la depunerea actelor si la proces.
Actiunea de divort prin acordul partilor se semneaza si se depune de catre ambii soti , fiecare avand asupra lui cartea de identitate pentru identificare si verificarea consimtamantului.
Vorbim de o actiune prin acordul partilor in conditiile in care ambele parti sunt de acord atat cu desfacerea casatoriei prin acordul lor, cat si cu privire la cererea accesorie divortului privind pastrarea sau revenirea la numele purtat anterior casatoriei dupa caz.
De asemenea, prezenta ambilor soti este necesara si la termenul de judecata fixat in vederea judecarii cererii de divort, pentru verificarea din nou a consimtamantului sotilor cu privire la desfacerea casatoriei.
Actiunea de divort se timbreaza cu:
-taxa de timbru de 8.00 lei pentru cei care nu realizeaza venituri sau acestea sunt inferioare salariului minim brut pe tara, fiind necesare anexarea si a dovezilor in acest sens si
-timbru judiciar de 0.30 lei.



Va multumesc pentru indrumare.Eu stiu ca ei s--au casatorit la Primaria sectorului 1.O sa ii indrum sa se intereseze si acolo.
Mai ieftin este la instanta, iar tinand cont ca sunteti de acord amandoi, se va termina la primul termen, iar judecata se va face in camera de consiliu.
Va fi necesara prezenta amandorora, de aceea se numeste "cu acordul ambelor parti"
Inainte de a merge la instanta, va trebui sa cadeti de acord cu anumite aspecte , de ex. numele pe care-l veti purta dupa divort.
Separat, intr-o alta actiune, copilul, fiind major, in conditiile in care acesta este in continuarea studiilor, va cere acordarea unei pensii de intretinere pana la terminarea studiilor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt somera si doresc sa divortez. cum procedez? bbv_040270 bbv_040270 ACTUALMENTE SUNT IN SOMAJ SI DORESC SA DIVORTEZ CIT MAI IEFTIN CU PUTINTA. CUM PROCEDEZ? (vezi toată discuția)
Costul unui divort la judecatorie? mariana1234 mariana1234 Buna ziua! As dori sa aflu si eu cat costa un divort la judecatorie in conditiile in care amandoi au ajuns la comun acord sa divorteze si nu au bunuri de ... (vezi toată discuția)
Se poate deja divorta la notar sau ofiterul starii civile? doru anghel doru anghel Buna ziua tuturor. intrebarea este cea din titlu. citeam mai anul trecut ca din 2011 se poate divorta la Ofiterul starii civile sau la notar daca nu sunt ... (vezi toată discuția)