avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanþã preºedinþialã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanþã preºedinþialã

Am depus la data de 20 decembrie cerere de ordonanta presedentiala in baza articolului 403 cod procedura civila. Am depus aceasta deoarece instanta de fond contecios administrativ mia respins cererea de suspendare si actiunea in cauza. M_am judecat pe legea asistentei sociale in vigoare. Directia de asistenta sociala ma dat afara ajungand chiar in strada, viata fiindumi in pericol, desi legea 292/2011 asist. soc. impune anumite masuri speciale. Intrebarea este: am sanse sa obtin pana la pronuntarea pe recurs suspendarea efectelor dispozitiilor pe care leam atacat?
Oare care sunt caracteristicile unei ordonante presedentiale?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:24, 8 Septembrie 2013
Nu puteti obtine suspendarea dispozitiilor cuprinse intr-o hotarare judecatoreasca, folosind procedura speciala a ordonantei presedintiale. In cadrul cererii de recurs puteti solicita suspendarea efectelor hotararii, cu obligativitatea(daca instanta va considera de cuvinta) din partea Dvs la achitarea unei cautiuni.
romeoiasi a scris:
Am depus la data de 20 decembrie cerere de ordonanta presedentiala in baza articolului 403 cod procedura civila.

Nu se poate să fi introdus pe rolul instanţei o cerere de ordonanţă preşedinţială în baza art. 403 Cod procedură civilă întrucât această prevedere nu are legătură cu ordonanţa preşedinţială. Accesaţi link-ul de mai jos şi citiţi art. 581 şi art. 582 Cod procedură civilă (este varianta cea mai actualizată a Codului care poate fi găsită pe net):
[ link extern ]


romeoiasi a scris:
Intrebarea este: am sanse sa obtin pana la pronuntarea pe recurs suspendarea efectelor dispozitiilor pe care leam atacat?

O cerere de ordonanţă preşedinţială prin care se urmăreşte suspendarea executării unor acte administrative nu este admisibilă şi va fi respinsă de instanţă deoarece există prevederi speciale -art. 14 şi art. 15 din Legea 554/2004- care se aplică înaintea prevederilor cuprinse în Codul de procedură civilă. În plus, în privinţa suspendării executării actelor administrative deja există o hotărâre definitivă a instanţei. Îmi pare rău, pentru că ştiu situaţia dvs.


romeoiasi a scris:
Oare care sunt caracteristicile unei ordonante presedentiale?

O ordonanţă preşedinţială este vremelnică şi executorie (vedeţi art. 581, alin. 4 Cod procedură civilă).
Intervenţie moderator


Am două rugăminţi: să nu mai postaţi în mod repetat acelaşi mesaj şi să nu mai deschideţi noi discuţii în legătură cu aceeaşi problemă. Aţi încălcat pct. 3.3 din regulamentul de postare în Forum, regulament pe care îl puteţi citi accesând link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/tag...
Dacă aveţi noi întrebări în legătură cu aceeaşi problemă, continuaţi discuţiile începute.
Mulţumesc anticipat,

Gabriela Pintea


romeoiasi a scris:
ce se intampla cu decizia curtii de apel pe ordonanta presedentiala si anume declina solutionarea cauzei in fav trib?
trebuie sa modific cererea care era intemeiata pe art 403 di cod proc civ?


barnea a răspuns:
Adica Tribunalul va solutiona cererea Dumneavoastra...aceasta ramanand nemodificata
Revin...cererea de ordonanta presedintiala declinata (mai sus enuntata) are termen in septembrie la tribunal.

Problema acum este ca subiectul dosarului a fost deja dezbatut si de curtea de apel - rezultand decizie def si irevocabila.

Se poate modifica cererea initiala.. si anume sa suspende efectele unui document admin deja discutat in proces invocand faptul ca voi depune cerere de contestare in anulare?

Va multumesc
Daca bine am inteles dvs ati atacat dispozitiile prin care s-a dispus evacuarea dvs, iar instanta de fond s-a pronuntat in sensul respingerii actiunii. Pentru a suspenda efectele hotararii instantei de fond trebuie sa formulati in fata instantei de recurs o cerere prin care sa cereti suspendarea hotararii instantei de fond. Aceasta cerere trebuie sa fie insotita de o cerere certificata de pe cererea de recurs precum si de dovada platii cautiunii.

In aceeasi maniera ca la recurs se poate solicita suspendarea executarii hotararii care se ataca si in cazul contestatiei in anulare.
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Ordonanta cu drept de apel? gambit gambit Buna ziua, Am castigat o hotarare prin ordonanta prezidentiala pt legaturi personale cu minorul pana la solutionarea irevocabila a dosarului de fond . Fosta ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita stelian67 stelian67 am o problema in care solicit ajutor: Am o actiune de validare a popriri in mina tertului admisa in apel impotriva careia s-a formulat recurs la curtea de ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã miki70_is miki70_is Ce cale de atac are la îndemână una dintre părţile aflate în proces civil după ce a avut loc recursul în care s-a dat o [b]hotărâre irevocabilă[/b] ... (vezi toată discuția)