avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana vanzare teren-termen prescriptie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana vanzare teren-termen prescriptie?

In anul 1998 a fost redactata o chitanta de mina prin care s-a vindut o cota ideala de 1/2 casa si teren . Are termen de prescriere ? Dupa cite stiu terenul nu se poate vinde pe chitanta de mina .
Cel mai recent răspuns: VOVA6 , utilizator 20:04, 18 Aprilie 2013

Ce calitate detineti in speta ?
Art. 2 alin. (1) al Titlului X din Legea nr. 247/2005, avand in vedere faptul ca prin pretinsa vanzare s-a vandut terenul intravilan pe care este construita casa:

"Terenurile cu sau fără construcţii, situate în intravilan şi extravilan, indiferent de destinaţia sau de întinderea lor, pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute."

conform alineatului (2):

"În cazul în care prin acte juridice între vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fără construcţie, indiferent de destinaţia sau întinderea acestora, dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.".

Analizand norma mentionata partea interesata poate solicita sa se constate nulitatea absoluta a pretinsului act de vanzare-cumparare, acesta fiind intocmit prin nerespectarea conditiei de forma, care atrage nulitatea de drept a acestuia, nefiind intocmit in forma autentica, asa cum se prevede in mod imperativ prin textele de lege citate.
Am calitatea de proprietar . Am cumparat 1/2 ideal iar celalat coproprietar a adus o chitanta de mina produsa in anul 1998. Eu am cumparat cu act notarial 1/2 de la unul dintre coproprietari in anul 2002 nefiind nevoie de cadastru.Da este in intravilan si pe teren se afla o comstructie .
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2013
lancranjan, utilizator
Totuşi, dreptul de proprietate asupra părţii din construcţie s-a transmis la momentul încheierii chitanţei de mână.Cu privire la dreptul de proprietate asupra terenului aferent, dacă nu s-a cerut închieerea în formă autentică a unui contract de vânzare -cumpărare în termenul general de prescripţie, acest lucru nu s-ar mai putea realiza la acest moment.Totuşi, există, în opinia mea, un drept de superficie asupra terenului , iar proprietarul care a cumpărat cota din construcţie deţine acest drept legal, pe toată perioada cât are în proprietate partea din construcţie.
lancranjan a scris:

Eu am cumparat cu act notarial 1/2 de la unul dintre coproprietari in anul 2002

Celalalt coproprietar a facut opozitie la tranzactie sau exista si acordul acestuia ?

Chitanta de mina are mari probleme in sensul ca este ambigua.Niciunde nu se precizeaza faptul ca '' x vinde....etc '' .Scrie numai ca s-a primit ''o cota parte din contravaloarea''...Eu deduc faptul ca nu s-a platit toata suma. Da chitanta afost contestata .Cladirea nu are aturizatie de constructie atit anexele . Sunt facute fara proiect etc si sunt pe terenul susps partajului.

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare pentru aceeasi cota- consecinte? ContSters264774 ContSters264774 Ma confrunt cu urmatoarea problema : Am cumparat la notariat o cota indiviza de 1/3 din casa si teren unde mai sunt 2 coproprietari cu cite 1/3 . Deci am ... (vezi toată discuția)
Mostenitori luciano72 luciano72 un act de vanzare cumparare facut de mana din care un cumparator este si martor si fara a fi prezent un notar ,este valabil? (vezi toată discuția)
Nelamurire cu chitanta de mina dncl dncl Buna seara!tata a vindut un teren in 92 cu chitanta de mina, dar titlu a venit abia in 97 si nu a mai avut loc vinzarea la notar!tata a decedat intre timp, iar ... (vezi toată discuția)