avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cheltuieli modernizare lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cheltuieli modernizare lift

buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje si s-a propus modernizarea liftului. Pe acoperis avem antene de la o firma de telefonie mobila care ne plateste chirie in contul asociatiei de proprietari. Timp de 2 ani s-au strans ceva banuti pe care vrem sa-i folosim pt lift. Totusi suma de la antene nu ne ajunge si ar trebui sa mai dam si noi proprietarii . In urma unei sedinte se stabileste de catre seful de scara, administratorul si presedintelee asociatiei de proprietari ca : banii de la antene sa se imparta in mod egal la numarul de apartamente iar diferenta de bani(care o dam noi proprietarii) sa se imparta la numarul de persoane. Din cate stiu in lege se specifica ca toate reparatiile sa se calculeze in functie de suprafata apartamentului.

Va rog sa-mi spuneti daca este corect acest calcul. Gresesc daca ii cer sefului de scara (cand vine sa-i dau cu semnatura) oferte de la alte firme si extras-ul de cont al asociatiei (sa vedem exact cati bani s-au strans )? La sedinta s-a venit doar cu 1 oferta (probabil o cunostinta) si ni s-a spus doar cati bani s-au strans de la antene .

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mirelaprj , utilizator 12:48, 12 Februarie 2009
cu banii strinsi timp de doi ani din chiria de la cele doua firme de telefonie mobila pt antenele amplasate pe bloc ar trebui sa suma necesara modernizarii liftului sa fi fost demult acoperita (pentru cazul in care este vorba de un singur lift de modernizat)
si pe blocul nostru este amplasata o antena GSM de la care se ia lunar contravaloarea a 1000 euro. de unde ar rezulta un total de 24.000 euro timp de doi ani (perioada despre care vorbiti dvs), adica peste 100.000 ron la valoarea de acum, bani mai mult decit suficienti pt aceasta modernizare. si este vorba numai despre o singura antena
daca nu s-au mai cheltuit bani din chiriile respective pt antenele GSM, nu inteleg de ce nu va ajung banii.
referitor la calculul pt modernizarea liftului, HG 1588/2007 Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind asociatiile de proprietari prevede clar
SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul

am subliniat exact ceea ce va intereseaza
multumesc pentru raspuns ...pai un vecin a venit pe la toti si ne-a aratat legea de mai sus si de atunci stam pe ganduri ...cred ca iese revolutie ...culmea ca mi s-a spus de administrator ca s-au strans 22 000 ron. sincer suntem mutati (eu si sotul) in bloc de 2 ani si nu prea ne-a interesat aspectul (cat se ia pe chirie ) dar acum tinand cont ca ar trebui sa decontam si noi ceva bani normal ca ma intereseaza.

dupa cum spuneti mai sus am sa cer contractul de inchiriere. deja m-am revoltat :)

facind un calcul in graba, conform datelor dvs =>
2 ani perioada de cind au inceput a se stringe banii
2 firme de telefonie mobila care au amplasat antene pe blocul dvs
12 luni are un an
2x2x12=48
22.000 ron/48= 460 ron/luna/firma GSM
pe 6 feb 2007 (acum 2 ani) 1euro=3.3678
460 ron/3.3678= 136 euro/luna/firma

sa zicem ca ar fi 150 euro. pai suma asta este o suma infima chiar si la nivelul de acum 2 ani. daca nu s-au facut cheltuieli majore intre timp, ori cel/cei care au semnat contractele cu pricina au fost dusi cu pluta, ori isi baga o parte din bani in buzunar.
legea 230/2007 va da dreptul sa aveti acces la orice document al asociatiei. asta inseamna ca puteti cere sa vi se arate contractele de inchiriere cu cele 2 firme, in acestea fiind trecute sumele datorate pt chirii. mai puteti cere, daca vi se pare dubios, si justificarea sumelor care ar lipsi din asociatie de la chirii.
sfatul meu ar fi sa va notati denumirile firmelor care au amplasat antenele (care nu sint neaparat cele de telefonie mobila, ci numai firma care s-a ocupat de amplasarea si intretinerea lor) si sa mergeti la firmele in cauza sa cereti o copie a contractelor originale aflate in posesia lor, deoarece pot exista inadvertente intre ce exista la asociatie si ce exista la firmele in cauza
PS contractul dintre asociatia noastra si firma care a montat antena pe blocul nostru a fost semnat in octombrie 2007, deci nu prea departe de data semnarii contractelor asociatiei dvs cu cele 2 firme ;)
ni s-a pus un afis ca se face adunare generala si ca s-ar discuta probleme de asociatie...daca nu particip (deoarece e la o ora unde eu inca sunt la serviciu ) se poate lua hotararea sa platim acea diferenta de bani (chiar daca nu a venit seful de scara sa-i dau cu semnatura ) ? mi-e frica sa nu ma trezesc ca am de plata reparatie lift . nu am avut timp sa caut acel contract si vreau sa apara seful de scara la usa mea (sa-i dau un NU categoric :) ...nu cred ca o sa participe din blocul nostru 50 % din locatari (majoritatea suntem tineri si nu prea avem timp de sedintele lor)

e valabil numai afisul pt sedinta (indifierent ca-i adunare generala sau o simpla sedinta pe casa scarii? trebuie sa fie si un tabel in care semnam toti locatarii daca merem la sedinta ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract antena gsm si reparatie capitala lift cata.bogdan cata.bogdan Buna ziua, Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de 8 etaje care are montata deasupra blocului o antena GSM. La momentul mutării mele in bloc, antena era ... (vezi toată discuția)
Plata chieri antena pe bloc mirelaprj mirelaprj Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc turn care are montat antene ale unei companii de telefonie mobila. Banii care ii primim intr-a in contul asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Antene gsm pe blocuri de locuinte dan.dan dan.dan Buna dimineata, Vreau sa stiu daca o firma de telefonie mobila poate instala pe terasa blocului antene GSM fara acordul tuturor locatarilor din bloc. Stiu ca ... (vezi toată discuția)