avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O hotarare judecatoreasca poate fi anulata de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O hotarare judecatoreasca poate fi anulata de testament?

Apartamentul a fost cumparat de catre defuncta inaintea casatoriei cu al doilea sot. Din prima casatorie exista o fiica care si-a pierdut urma pe un alt continent, nevenind nici la moartea mamei. Cel de al doilea sot, dupa 3 ani de la moartea defunctei, a deschis proces si a obtinut o hotarere judecatoreasca pentru apartament. Intre timp a aparut fiica defunctei, care spune ca are un testament.
In aceste conditii, hotarearea judecatoreasca prin care sotul a devenit proprietarul apartamentului mai este valabila sau acesta ii revine fiicei conform testamentului?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: imobiliare , utilizator 09:47, 15 Ianuarie 2013
succesiunea
Fiica nu a putut fii anuntata, de catre al doilea sot, pentru ca nu s-a mai stiut de ea, 4-5 ani. Din Germania, unde a avut ultima data domiciliul, nu s-a mai putut afla nici o alta adresa. O cunostiinta a fetei l-a informat pe cel de al doilea sot, ca a plecat in Australia, dar acolo nimeni nu a putut-o localiza. S-a incercat gasirea ei prin ambasada/consulat, prin crucea rosie, dar de peste tot raspunsurile au fost negative. Nu se stie daca a acceptat mostenirea, sotul nu a vazut testamentul.
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
imobiliare, utilizator
Conform articolului 1103 din Noul Cod Civil, o succesiune trebuie acceptata in mod tacit sau expres in termen de un an de la data decesului defunctei. Problema se pune daca fiica a aflat in aceasta perioada de un an de testamenul mamei sale.
Logic ar fi trebuit sa afle intr-un fel sau altul,pentru ca te interesezi si de un prieten ce mai face, dar de o mama bolnava! Daca fiica spune ca nu a aflat, nu dupa un an, ci dupa 3 ani, se poate demonstra in vreun fel daca spune adevarul sau nu. Si daca ea va sustine ca nu a aflat, ce se poate intampla? Multumesc
Dacă fiica afirmă că a aflat doar acum de deces (și arată și împrejurările în care a aflat de deces), o persoană care afirmă contrariul va trebui să dovedească aceasta. Dovada se poate face prin orice mijloc de probă: martori, vreo comunicare a decesului printr-un înscris cu dovada comunicării, etc.

Dacă nu se poate face dovada că fiica a aflat de moartea mamei sale, se va considera că aceasta a aflat doar în prezent.
În aceste condiții termenul de un an pentru acceptarea succesiunii va curge de la data când moștenitoarea a aflat de decesul mamei sale.

Alte discuții în legătură

Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Testament deduanca deduanca Bună seara. Tata e mort de 14 ani. Mai am un frate,si pe mama în viața. Nu avem succesiunea făcută. Avem un apartament cu 2 camerei. Fratele meu spune ca ... (vezi toată discuția)
Intrarea in posesie grobianu grobianu Parintii mei, inainte de a deceda, mi-au lasat prin testament casa parinteasca si terenul aferent. Unicul meu frate nu a primit nimic, nu stie de existenta ... (vezi toată discuția)