Decizia nr.17 din 12.11.2012 in cazul in care unii inculpaţi se prevalează de art.320.1 iar altii nu in cazul unor cauze care su conexiune intre ele (ex. art.7 legea 39/2003) judecătorul care judeca cauza poate judeca ambele cauze. In cazul meu cauza a fost disjunsa si a fost judecată de doi judecători separat. Acum as vrea sa cer casarea sentintei si trimiterea spre rejudecare pt a fi judecata de acelasi judecator. Oare se poate?
Faptul ca procesul a fost judecat de doi judecatori diferiti ca urmare a disjungerii cauzei nu este un motiv de casare. Ca urmare a disjungerii si a repartizarii aleatorii a dosarului, se poate ca dosarul sa fie trimis unui alt complet de judecata. Din punctul meu de vedere nu este un motiv de casare.
Multumesc pt. raspuns. Problema este ca in cauza respectiva cuantumul pedepsei a fost stabilit in functie de prejudiciul adus statului in cazul meu accize si taxe pt tigari de contrabanda iar când a fost data sentinta procesul civil in care se judeca valoarea acestui prejudiciu nu s-a dat o sentinta definitiva. Oare in acest caz nu se poate casa sentinta?
Judecarea procesului civil nu este conditionat de procesul penal. Daca in procesul penal s-a hotarat pe latura civila existenta unui anumit prejudiciu, si obligatia de a-l repara, hotararea data in procesul penal are autoritate in procesul civil. Ca atare s-ar putea ca procesu civil sa fin ramas fara obiect prin hotararea data in procesul penal asupra laturii civile.
Pedeapsa penala cu executare a fost motivata in felul urmator: 'cuantumul pedepsei a fost stabilit in baza prejudiciului estimat'. Dar prejudiciul inca nu este stabilit print-o sentinta definitiva intre timp in prima instanta s-a dat o prima sentintă prin care prejudiciul a scazut foarte mult la unii inculpaţi rămânând zero. Deci daca cuantumul pedepsei a fost stabilit in functie de prejudiciu iar acesta a scazut ce se poate intampla mai departe? Eu sunt in faza de apel si am 4ani cu executare.
Contrabanda cu tigari
adi_p525
Am fost trimis in judecata pt. contrabanda cu tigari( art.270 rap. la art.274 legea 86/2006 modificata in 2010), pt. aderare la un grup infractional organizat, ... (vezi toată discuția)