Buna ziua,
Am mostenit eu impreuna cu fratele meu apartamentul parintilor decedati.
Am doua probleme legate de aceasta:
1. Recuperare investitii
In decursul timpului eu am facut diverse investitii in acest apartament, si la care fratele meu nu a contribuit. De exemplu a trebuit sa suport eu integral costurile pentru centrala de apartament, calorifere, instalatii, etc pentru ca toata lumea de pe scara se deconecta de la sistemul centralizat si am fi ramas in situatia in care nu am fi avut nici caldura nici apa calda daca nu am fi facut aceasta investitie.
Parintii nu aveau posibilitati materiale, iar fratele desi locuia in acelasi apartament (si ar fi avut si el de suferit daca nu faceam aceasta investitie absolut necesara) nu a contribuit pentru ca el isi punea bani deoparte intentionand sa se casatoreasca (ceea ce s-a intamplat la 2 ani si ceva dupa investitia respectiva, el plecand de acasa). Fratele era si scutit de la multe din cheltuielile de acasa (in final s-a ajuns la intelegerea intre parinti ca el sa plateasca doar cota parte din taxe).
Eu m-am casatorit dupa 5 an si ceva si am plecat si eu din ap. parintilor.
Ulterior investitiei in centrala am mai facut si alte investitii de care a beneficiat in principal mama (pus geam termopan in camera in care dormea ea pt ca era mai frig, etc).
Acum au aparut discutii pentru ca el sustine ca investitiile facute de mine au un grad de uzura si nu este de acord sa imi returneze banii investitii integral.
Care credeti ca e situatia dpdv legal cu recuperarea investitiilor mele? Tinand cont de factorii enumerati mai sus.
2. Ingrijire mama
In ultimii ani mama a fost grav bolnava (boala psihica) si desi fratele s-a ocupat si el de unele probleme, eu am gestionat mare parte din ce a tinut de ingrijirea ei (mancare, spitalizare, curatenie, reparatii, medicamente, etc), nereferindu-ma la bani (cheltuielile catre terte parti fiind suportate in mare din pensia mamei) ci efectiv la faptul ca m-am ocupat de ingrijirea ei. Fratele (si sotia lui) in general nici timp nu aveau la dispozitie si nici nu prea era constient de ce probleme sunt (de pilda mama aproape nu mai manca nimic pentru ca nu mai era in stare sa gateasca si eu am luat initiativa de a aduce mancare regulat sau de a face curatenie, etc). Amandoi locuiam separat, la familiile noastre, separat de mama noastra.
Am vreun drept banesc suplimentar pentru ca m-am ingrijit eu in mare parte de mama ? Precizez ca nu am facut vreo intelegere legata de cine ingrijeste pe mama si am mers pur si simplu pe principiul ca parintii trebuiesc ingrijiti.
Am ridicat problema aceasta doar pentru ca fratele nu doreste sa imi returneze integral investiile de la punctul 1. Altfel... Ingrijitul parintilor e datorie, nu se face pentru bani...
Precizez ca am facut deja succesiunea dupa parinti si am vandut apartamentul respectiv.