In anul 1992 tatal meu a cumparat un apartament de la ACRIL, pe contractul de vanzare cumparare fiind trecuta si mama in calitate de sotie.
In anul 1996 au divortat, mama primind in ingrijire singurul copil minor la acea data (suntem 4 copii dintre care unul a decedat in 2010). Nu s-a facut partajul apartamentului. Au locuit atat impreuna cat si separat in acel apartament. Primul copil a parasit apartamentul in 1997 dupa casatorie. Al treilea copil, decedat, a avut o fiica care intra la succesiunea apartamentului. Al patrulea copil are adresa de domiciliu la apartament dar locuieste in strainatate. Al doilea copil a plecat din apartament in 2009 cand s-a casatorit si a revenit in apartament in 2012 la 8 luni de la decesul tatalui (aprilie 2012). In vara anului 2012 mama si al doilea copil, cu consimtamantul verbal al celui de-al patrulea aduc imbunatariti apartamentului (refacerea baii si a 2 camere dupa o inundatie serioasa din anul 2011, montarea unei centrale de apartament, schimbarea usilor, adaugarea unor plase de tantari la ferestrele de aluminiu platite inainte de 2006 de al doilea copil, etc.). Primul copil vrea acum sa dea in judecata pe mama pentru a nu i se recunoastre dreptul la jumatate de apartament. Cu facturi proforme pentru ferestre, martori pentru renovari si chitante in cazul in care le mai gasim, putem face dovada pentru a cere al doilea copil o cota mai mare din succesiune si dovada ca mama a contribuit la apartament? Intretinerea apartamentului se plateste pe numele celui de-al doilea copil de mai bine de 7 ani. Primul copil poate da in judecata doar mama si dupa ce primeste hotarea definitiva sa ceara succesiunea dupa decesul tatalui?
primul născut nu are dreptul la jumătate de apartament. poate ați vrut să spuneți la cota sa din jumătatea de apartament (în cazul de față un sfert din jumătate, deci o optime din întregul imobil). cota succesorală nu se poate modifica. se poate însă ajusta cota parte pe care o primește unul din moștenitori, în urma unui proces prin care instanța să stabilească valoarea investiției, repartizând imobilul în cote egale și o sultă pe care ceilalți moștenitori o vor plăti în contul investiției sau să stabilească noi cote de repartizare a imobilului dar tot după ce se stabilește valoarea investiției, se scade din valoarea actuală și se adaugă apoi la cota investitorului.
situația nu e ușor de rezolvat, pentru că mama, care a participat la investiție, nu face parte din moștenitori.
primul copil (ori al doilea) trebuie să îi cheme în judecată pe toți ceilalți moștenitori (2 frați și nepoata, eventual împreună cu soțul/soția moștenitorului decedat) și să dezbată succesiunea.
Primul nascut da in judecata pe mama ca prin hotarare judecatoreasca mama sa nu primeasca cota de 1/2 din apartament ce i-ar fi revenit in cazul partajului de dupa divort. Primul nascut vrea ca, in loc de cota de 1/8 care i se cuvine sa primeasca 1/4. Se poate ca instanta sa dispuna ca intregul apartament sa intre in masa succesorala?
nu prea are cum. trebuie să dovedească faptul că singurul care a plătit pentru apartament e tatăl și că, pe vremea când erau căsătoriți, banii au fost obținuți de acesta cu titlu de cadou sau moștenire de undeva.
Mostenire
liviughita
Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)
Mosteniri
Vlad2013
Buna ziua ,
Va scriu din partea unei prietene :
\\" Am probleme cu mostenirea, ramasa de pe urma parintilor decedati.
Mai intai, a ... (vezi toată discuția)
Partaj
ioan grigore ripa
Tatal decedat din 1996...mama in viata.Cei doi au dobindit impreuna un apartament in care au trait impreuna cu cei 4 copii.Mama divorteaza..iar apartamentul ... (vezi toată discuția)