avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Sold casa la sfarsit de an
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Sold casa la sfarsit de an

Lucrez la o primarie. As vrea sa stiu care este actul normativ in care se specifica, ca la sfarsit de an este interzis sa ai sold in casa. Am consultat Ordinul 1235/2003 si Decretul 209/1976. insa nu este specificat la niciun articol ca nu ai voie sa ai sold in casa la sfarsit de an. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 11:03, 7 Ianuarie 2013
Toate incasarile in numerar se depun in conturi bugetare deschise la trezorie statului conform ordinului 1917/2005- normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, planul de conturi pentru institutii publice si instructiunile de
aplicare a acestuia- , capitolul III(prevederi referitoare la elementele de bilant), 2.Active curente, 2.3. Casa, conturi la trezoreria statului si banci, 2.3.2.3. Casa si alte valori :
"...
Încasarile efectuate de catre institutiile publice prin casieria proprie se depun în conturile bugetare respective deschise la trezoreria statului si reprezinta venituri ale bugetului de stat, ale bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale.
Veniturile incasate in numerar care sunt lasate potrivit legii la dispozitia institutiilor ca venituri proprii, se depun in conturile de disponibilitati ale acestora...."

[ link extern ]

(pagina 53)
Multumesc pentu amabilitate, insa, nu este ceea ce eu am intrebat. In ordinul 1917/2005 se specifica faptul ca incasarile efectuate de institutiile publice trebuie depuse in conturile deschise la trezorerie. Adevarat. Termenul de depunere este de o zi de la incasare si 2 zile de la incasare in cazul in care institutia publica este arondata unei trezorerii din alta localitate. Eu vreau sa stiu de ce nu ai voie sa ai sold in casa la sfarsit de an (sume incasate dupa terminarea programului trezoreriei si nedepusi in conturile deshise la trezorerie). Din alte discutii am inteles ca nu ai voie nici la sfarsit de trimestru, insa, din nou, nu am actul normativ. Este o nebuloasa. Programul trezoreriilor este mai scurt decat al celorlate institutii publice (ma refer la programul trezoreriilor de a primii incasari de la institutii publice). Ce ar trebui sa faca o primarie la sfarsit de perioada (trimestru, an), daca programul trezoreriei s-a incheiat si al primariei nu? Sa nu mai incaseze? Te trezesti cu fel de fel de situatii si persoane care vor sa plateasca, iar tu le spui ca nu mai ai voie pentru ca acela este programul trezoreriei. Este normal? An de an ma confrunt cu aceeasi problema.
Este necesar sa va faceti un program de lucru in conformitate cu prevederile ordinului de incheiere a exercitiului bugetar emis de Ministerul Finantelor Publice.
In fiecare an, in luna decembrie, MFP emite ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar- pentru anul 2012 : Ordinul 1720/17.12.2012 publicat in monitorul oficial 871/20.12.2012
[ link extern ]

in norme(anexa) :
"1.3. Sumele incasate in numerar de catre institutiile publice sau de catre agentii fiscali, reprezentand venituri bugetare sau venituri proprii ale bugetelor institutiilor publice, vor fi depuse in conturile de venituri bugetare sau de disponibilitati, dupa caz, carora acestea li se cuvin pana la data de 28 decembrie 2012, inclusiv. Eventualele venituri incasate in numerar de catre institutiile publice in data de 28 decembrie 2012 se depun in conturile corespunzatoare de venituri bugetare sau de disponibilitati deschise la unitatile Trezoreriei Statului in data de 3 ianuarie 2013 si se inregistreaza ca venituri ale anului 2012, cu data de 31 decembrie 2012.

1.4.
(1) Institutiile publice care incaseaza venituri datorate bugetului de stat, bugetelor locale si bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa caz, in conturile 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat", 50.33 "Disponibil din sume colectate pentru bugetele locale" si 50.34 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul asigurarilor sociale de stat" au obligatia sa vireze veniturile respective la subdiviziunile de venituri ale bugetelor carora acestea li se cuvin pana la data de 27 decembrie 2012, inclusiv.

(2) Eventualele sume incasate in conturile prevazute la alin. (1) in perioada 28-31 decembrie 2012 se vireaza in conturile corespunzatoare de venituri bugetare la data de 3 ianuarie 2013 si reprezinta venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale si bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa caz, pe anul 2012. In ordinele de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va inscrie 31 decembrie 2012.

1.5. La nivelul unitatilor Trezoreriei Statului care nu functioneaza cu casierii-tezaur nu pot ramane sume in numerar la finele anului 2012. Sumele in numerar incasate in data de 28 decembrie 2012 se depun integral la finele zilei la institutiile de credit la care acestea isi au deschise conturile de disponibil. "

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate prezentare facturi la decontarea cheltuielilor in trezorerie ionutz_vali1983 ionutz_vali1983 Prin ce lege contabilii de primarii sunt obligati sa prezinte alaturat ordinului de plata si facturile care se deconteaza la Trezorerie. Pun acesta intrebare ... (vezi toată discuția)
Incasare numerar de la o institutie publica Botosel Botosel Buna ziua, O societate comerciala are de incasat pentru prestari servicii, de la o institutie publica o suma de peste limita stabilita de lege,( 5000 lei) in ... (vezi toată discuția)
Cont trezorerie bizvo bizvo Buna ziua .Un S.R.L. isi poate plati furnizorii printr-un cont deschis la trezorerie? Multumesc. (vezi toată discuția)