avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chirie sonda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chirie sonda

am un teren intravilan, titlu de proprietate, pe care s-a amplasat o sonda din anul 1975. nu am beneficiat de nici un drept legal pentru chiria cuvenita pana in prezent. mentionez ca aceasta sonda foreaza pana la 5 tone de petrol in 24 ore. mi-au oferit 4 lei/mp pe an.in aceste conditii care ar fi suma reala ce ar trebui sa-mi fie platita pentru chiria sondei, pentru ca suma de 4 lei/mp pe an este o suma foarte mica.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:40, 4 Ianuarie 2013
Dvs. beneficiati de chiria cuvenita de la data la care ati devenit proprietarul terenului. Din pacate suma de 4lei/mp pe an este larg practicata de catre companiile petroliere, intrucat proprietarul este obligat de lege sa inchirieze.
Exista in schimb si chirii mai mari, obtinute numai pe calea instantei.

Conform legii nr.238/2004:
Art. 6. - Dreptul de folosinta a terenurilor necesare efectuarii operatiunilor petroliere se dobandeste in conditiile legii, prin:

a) vanzarea-cumpararea terenurilor si, dupa caz, a constructiilor situate pe acestea, la pretul convenit intre parti;
b) schimbul de terenuri, insotit de stramutarea proprietarului afectat si de reconstructia cladirilor pe terenul nou acordat, pe cheltuiala titularului care beneficiaza de terenul eliberat, conform conventiei partilor;
c) inchirierea terenului pe durata determinata, pe baza de contracte incheiate intre parti;
d) exproprierea pentru cauza de utilitate publica, in conditiile legii;
e) concesionarea terenurilor;
f) asocierea dintre proprietarul terenului si titularul de acord;
g) alte proceduri prevazute de lege.



:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament).
Pentru continuarea discutiei, aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
Topic conexat-plata retroactiva
alexandra83 a scris:

conform legii 238/2004, se poate primi chiria unei sonde retroactiv si cu cat timp in urma? Tinand cont ca nu am primit nici o suma din momentul amplasarii sondei pe terenul meu de la compania petroliera.mentionez ca sonda este amplasata din 1975 pe acest teren pe care am titlu de proprietate.

jurist Clement a scris:

Depindeti foarte mult si de clauza contractuala!Nu?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict petrom sa dolj iuliana66 iuliana66 detin un teren de 9118 mp,din 2006,acte proprietar,cadastru,intabulare,care este ocupat 100% de catre petrom sa. cu: 2 sonde extractie coloane de aductiune pe ... (vezi toată discuția)
Sonda de titei pe teren fara acordul propietarului sau a urmasilor brazvan brazvan Buna ziua, Am o problema cu un teren si o sonda de titei care este pe el, si anume: Acea sonda este pe teren de prin anii 1973 pe cand strabunicul meu era ... (vezi toată discuția)
Renta - chirie sonda gaz pe teren proprietate privata. muscalucristina muscalucristina Buna ziua! Am si eu o situatie si as vrea sa stiu parerea cuiva de specialitate, si anume: am un teren proprietate personala in Jud Valcea, pe o ... (vezi toată discuția)