avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... stagiar, colaborare cu mai multi avocati
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

stagiar, colaborare cu mai multi avocati

Buna seara dragi colegi,

O amica, proaspat avocat, mi-a supus atentiei o problema privind colaborarea sa, careia nu i-am gasit o rezolvare, ba mai mult i-am spus ca nu se poate. Totusi, poate cei "luminati" au o solutie.

Astfel, dupa ce a luat examenul in luna decembrie, a dorit sa semneze un contract de colaborare cu un avocat cu care lucreaza din timpul facultatii si care a asigurat-o ca ii acorda tot suportul pentru pregatirea sa profesionala. Problema este ca acest avocat nu are vechimea necesara pentru a putea sa o ia stagiar in propriul cabinet.
Tanara are o alta cunostinta care ii poate asigura un contract de colaborare, intrunind si conditiile pentru stagiatura, insa fara a se ocupa efectiv de formarea sa. Acest aspect este acoperit de primul avocat.

Intrebarea este urmatoarea:
In conditiile in care, conform art. 172, alin. (1), lit. e) din Statut "avocatul colaborator nu poate activa, in aceeasi calitate, in mai multe forme de exercitare a profesiei", cum poate tanara avocata sa semneze un contract de colaborare cu cel de-al doilea cabinet, dar sa lucreze efectiv, LEGAL, numai pentru primul.

Initial am zis ca aceasta "migrare" este un pic fortata, dar gandidu-ma mai bine am constatat ca acestei fete, un avocat cu experienta, ii poate asigura o pregatire cu adevarat profi, insa, acesta din urma, nu poate sa dea o amarata de semnatura pentru ea.
Pe de alta parte, daca ar fi sa semneze cu al doilea si sa lucreze cu primul, sunt probleme cu angajarea raspunderii fata de client, in conditiile in care stampila ei ar fi pe alt cabinet si s-ar putea crea multe "neajunsuri".

Multumesc mult,
George
Cel mai recent răspuns: cris2008 , utilizator 11:15, 12 Februarie 2009
Georgelius a scris:

Multumesc pentru raspuns Lacramioara,

Problema fetei si, pana la urma si a avocatului cu care o sa lucreze, este ca fata sa apara ca facand parte din firma lui (are o SCA), astfel incat imaginea acestui SCA sa fie clara in piata, fara a exista dubii.
Daca fata pune pe un document stampila cu numele ei si al acelui SCA, in loc de cea a cabinetului cu care are efectiv contractul de colaborare, ce valabilitate mai are acel document. Nu sa faca o stampila este greu, ci sa fie valabila.

Eu nu dau sfaturi, iti spun cum am facut eu si alte colege, pt ca ti-am spus deja, sunt in aceeasi situatie.
Contractul meu de colaborare cu SCA-ul imi permite sa am clienti proprii.
Desi nu e foarte corect dpdv legal, am stampila cu "UNBR-Baroul Buc L.M. avocat" si acea stampila o aplic pe actele clientilor proprii.
Majoritatea actiunilor (si majoritatea clientilor) sunt ai av. cu care lucrez efectiv, si se pune stampila lui.
Pe unele delegatii trece si numele lui si al meu, si aplica doar stampila lui.
Oricum, dupa lege, stagiarii nu isi pun stampila pe acte, doar stampila Cabinetului sau SCA unde lucreaza.
Eu am lucrat mai multi ani cu avocati, inainte sa fiu si eu avocat, si niciodata nu au avut colegii mei probleme pe tema "stampilei" si a clientilor.
O solutie ar fi incheierea contractului de colaborare cu avocatul 2, in care domnisoara sa aiba dreptul la clientela proprie. Mai apoi face ea contract de asistenta juridica cu SCA-ul primului avocat (ca doar se poate), asa incat poate sa il factureze direct. Problema ramane insa stampila: va aparea forma de exercitare a avocatului 2 langa numele ei, dar nu vad in momentul asta unde ar fi inconvenientul.

Cred ca e posibil ca ea sa apara pe site la avocatul 1.
Andreea Lisievici a scris:

O solutie ar fi incheierea contractului de colaborare cu avocatul 2, in care domnisoara sa aiba dreptul la clientela proprie. Mai apoi face ea contract de asistenta juridica cu SCA-ul primului avocat (ca doar se poate), asa incat poate sa il factureze direct. Problema ramane insa stampila: va aparea forma de exercitare a avocatului 2 langa numele ei, dar nu vad in momentul asta unde ar fi inconvenientul.

La varianta propusa de tine m-am gandit si eu, sau cel putin intr-o forma apropiata. Problema este ca, asa cum am spus si la postul initial, conform art. 172, alin. (1), lit. e) din Statut "avocatul colaborator nu poate activa, in aceeasi calitate, in mai multe forme de exercitare a profesiei". In aceste conditii, cum poate ea sa semneze un contract de asistenta juridica cu SCA-ul?
Sau fac eu o confuzie intre caracterele juridice ale contractului de asistenta si ale contractului de colaborare?
Georgelius a scris:

Andreea Lisievici a scris:

La varianta propusa de tine m-am gandit si eu, sau cel putin intr-o forma apropiata. Problema este ca, asa cum am spus si la postul initial, conform art. 172, alin. (1), lit. e) din Statut "avocatul colaborator nu poate activa, in aceeasi calitate, in mai multe forme de exercitare a profesiei". In aceste conditii, cum poate ea sa semneze un contract de asistenta juridica cu SCA-ul?
Sau fac eu o confuzie intre caracterele juridice ale contractului de asistenta si ale contractului de colaborare?

Dupa ce am recitit ce am scris, intrebarea mea pare o ineptie! Si chiar este.
Dilema mea, totusi, este cu privire la scopul contractului de asistenta, respectiv nu este cat se poate de evident faptul ca acesta ascunde un contract de colaborare? Si mai mult de cat atat, cum poate ea sa foloseasca, in relatia cu clientii SCA-ului, stampila fara sa apara numele avocatului 2? Pana la urma si forma propusa de Lacramioara (desi riscanta), trebuie luata in calcul.

In continuare multumesc pentru bunavointa voastra.
Georgelius a scris:
Dilema mea, totusi, este cu privire la scopul contractului de asistenta, respectiv nu este cat se poate de evident faptul ca acesta ascunde un contract de colaborare?

Nu cred. Sa-ti dau un exemplu: la mine la birou se fac asemenea contracte cu avocati din alte orase pentru diverse reprezentari de mica importanta. Cu toate astea, la baza e un contract de asistenta juridica destul de larg, sub umbrela caruia la o adica pot intra mai multe tipuri de servicii. La situatia expusa desigur ca exista diferenta ca si domnisoara si avocatii respectivi sunt in acelasi oras, dar nu vad in asta asa o problema.

Si mai mult de cat atat, cum poate ea sa foloseasca, in relatia cu clientii SCA-ului, stampila fara sa apara numele avocatului 2?

Cum spuneam, stampila ei va mentiona forma de exercitare la care este colaborator in mod formal. Totusi, avand in vedere ca stagiarul nu are dreptul sa ateste documente sau sa redacteze documente, nu vad pe ce ar folosi stampila. Te rog sa imi dai un exemplu ca sa inteleg la ce anume te referi.

:offtopic: Te rog sa folosesti editarea mesajului pentru a adauga / modifica ceva, postarile succesive sunt interzise de regulamentul de postare. Mersi!
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

si-a facut cineva stampila personala ca av. stagiar colaborator? marinaL marinaL Buna! Am si eu o nelamurire. Este vorba de posibilitatea de avea clienti proprii, iar indrumatorul imi permite. Imi poate spune cineva care e procedura ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar colaborator marachi marachi As dori sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri. Sunt si eu una dintre persoanele norocoase care am promovat examenul de admitere in barou dec 2008 si as dori ... (vezi toată discuția)
Avocatul stagiar poate? cucu_bau cucu_bau Buna ziua, spuneti-mi va rog avocatul stagiar poate atesta identitatea partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare? (vezi toată discuția)