avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... stagiar, colaborare cu mai multi avocati
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

stagiar, colaborare cu mai multi avocati

Buna seara dragi colegi,

O amica, proaspat avocat, mi-a supus atentiei o problema privind colaborarea sa, careia nu i-am gasit o rezolvare, ba mai mult i-am spus ca nu se poate. Totusi, poate cei "luminati" au o solutie.

Astfel, dupa ce a luat examenul in luna decembrie, a dorit sa semneze un contract de colaborare cu un avocat cu care lucreaza din timpul facultatii si care a asigurat-o ca ii acorda tot suportul pentru pregatirea sa profesionala. Problema este ca acest avocat nu are vechimea necesara pentru a putea sa o ia stagiar in propriul cabinet.
Tanara are o alta cunostinta care ii poate asigura un contract de colaborare, intrunind si conditiile pentru stagiatura, insa fara a se ocupa efectiv de formarea sa. Acest aspect este acoperit de primul avocat.

Intrebarea este urmatoarea:
In conditiile in care, conform art. 172, alin. (1), lit. e) din Statut "avocatul colaborator nu poate activa, in aceeasi calitate, in mai multe forme de exercitare a profesiei", cum poate tanara avocata sa semneze un contract de colaborare cu cel de-al doilea cabinet, dar sa lucreze efectiv, LEGAL, numai pentru primul.

Initial am zis ca aceasta "migrare" este un pic fortata, dar gandidu-ma mai bine am constatat ca acestei fete, un avocat cu experienta, ii poate asigura o pregatire cu adevarat profi, insa, acesta din urma, nu poate sa dea o amarata de semnatura pentru ea.
Pe de alta parte, daca ar fi sa semneze cu al doilea si sa lucreze cu primul, sunt probleme cu angajarea raspunderii fata de client, in conditiile in care stampila ei ar fi pe alt cabinet si s-ar putea crea multe "neajunsuri".

Multumesc mult,
George
Cel mai recent răspuns: cris2008 , utilizator 11:15, 12 Februarie 2009
Scuze pentru postarea succesiva, n-am avut intentia de a incalca regulamentul :((

Cu titlu de exemplu pentru intrebarea ta.
Maria Popescu, avocat stagiar in cadrul CI X, lucreaza pentru SCA Y. In cadrul SCA, pe un contract de asistenta cu un client unde a fost trimisa de catre big boss, pentru pastrarea imaginii societatii cat mai integra, va vrea sa puna stampila cu SCA si numele ei. De exemplu SCA Y si asociatii, Av. Maria Popescu
In exemplul tau stampila ar fi trebuit sa fie a SCA Y, deoarece nu rezulta ca ar fi vorba de clientul ei personal (ceea ce nici nu poate fi vorba oricum), or stampila cu numele propriu se foloseste numai pentru clientii personali. Ea se poate duce bine-mersi, contractul se semneaza de Y ca asociat iar stampila va fi a SCA Y cum spuneam. Asa se intampla in cazul colaboratorilor fara dreptul la clientela proprie, de ex, si nu vad de ce ar fi o problema in cazul ei.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
cred ca m-am "luminat" si eu.
Multumesc mult.
Buna,

pe langa intrebarea initiala eu as mai avea una : decontarea intre cei trei cum se efectueaza (in situatia in care stagiarul are contract de colaborare cu X si lucreaza efectiv cu Y), mai ales daca sumele facturate de stagiar reprezentand salariul sunt cu TVA ?

merci!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

si-a facut cineva stampila personala ca av. stagiar colaborator? marinaL marinaL Buna! Am si eu o nelamurire. Este vorba de posibilitatea de avea clienti proprii, iar indrumatorul imi permite. Imi poate spune cineva care e procedura ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar colaborator marachi marachi As dori sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri. Sunt si eu una dintre persoanele norocoase care am promovat examenul de admitere in barou dec 2008 si as dori ... (vezi toată discuția)
Avocatul stagiar poate? cucu_bau cucu_bau Buna ziua, spuneti-mi va rog avocatul stagiar poate atesta identitatea partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare? (vezi toată discuția)