avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Vechime in specialitatea studiilor absolvite
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Vechime in specialitatea studiilor absolvite

Va prezint o speta si astept parerea Dumneavoastra in acest sens.


Un functionar public , numit in functia publica de executie de referent Cl III , in anul 2000 este ales primar trei mandate consecutiv, adica pana in 2012.
In 2003 a absolvit faculatatea de drept si este licentiat in drept.
In 2012 participa la examenul de promovare in clasa la institutia unde era numit in functia publica cl.III si potrivit legislatiei in vigoare este numit in functia publica de executie de inspector cl.I grad profesional asistent.
Vrand sa acceada intr-o functie publica de conducere, care necesita vechime de 2 ani intr-o functie de Cl.I , respectiva persoana sustine ca in baza alin ( 6)" Durata mandatului constituie vechime in munca si in specialitatea studiilor absolvite." Art .57 din Legea 215/2001 a administratiei publice locale, se considera vechime in in Cl I si perioada dintre 2003 cand a obtinut diploma de licenta si 2012 ,cand a fost promovata prin examen in functie publica de Cl.I.

Parerea mea este, ca intrucat persoaana la momentul suspendarii era numita intr-o functie publica de Cl.III , perioada 2003 - 2012 nu se poate considera vechime in specialitatea studiilor absolvite conform diplomei de licenta.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 19:51, 8 Ianuarie 2013
Luati mot-a-mot prevederea legala.... gasiti undeva expresia vechime in munca si specialitatea studiilor legata de functia si incadrarea avuta inaintea suspendarii?
Cred ca expresia se refera fix la ceea ce scrie...vechime in specialitatea studiilor, nu are legatura cu suspendarea contractului de munca, cu data absolvirii sau alte intreruperi ale contractelor si activitati.

Aveti dreptate, textul de lege la care am facut referire nu prevede ca conditie incadrarea in specialitatea studiilor absolvite ,anterior alegerii in demnitatea publica,

Intretimp am mai consultat si Statutul alesilor locali

Legea 393/2004 Statutul alesilor locali

Drepturile alesilor locali

Art. 28. - (1) Pe timpul exercitarii mandatului de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte al consiliului judetean se suspenda contractul de munca sau actul de numire a acestora in cadrul unei institutii ori autoritati publice, respectiv la regii autonome sau la societati comerciale cu capital integral ori majoritar de stat sau ale unitatilor administrativ-teritoriale.

Art. 30. - (1) La incetarea mandatului de primar, de viceprimar, de presedinte sau vicepresedinte al consiliului judetean persoanele in cauza isi reiau activitatea in executarea acelorasi contracte de munca sau acte de numire. La stabilirea clasei si gradului de incadrare se vor lua in calcul si perioadele lucrate in functiile de demnitate publica alese.

Art. 39. - Durata exercitarii mandatului de primar si de viceprimar, de presedinte si de vicepresedinte al consiliului judetean constituie vechime in munca si in specialitate si se ia in calcul la promovare si la acordarea tuturor drepturilor banesti rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea si la recalcularea pensiei.

1. 2000 ales primar si suspendat din functia de referent cl III grad profesional superior - studii medii
2. iunie 2012 incetarea mandatului , reluarea activitatii in functia din care a fost suspendat , cea de referent
3. iulie 2012 declarat admis la examenul de promovare in clasa ( a absolvit studii superioare in anul 2003 , in perioada mandatului de primar) si numit in functia publica de cl I grad profesional asistent .

In acest caz vechimea intr-o functie publica de Cl.I este de 6 luni sau de 9 ani?

Ultima modificare: Marți, 8 Ianuarie 2013
gordius63, utilizator
vechimea in specialitatea studiilor superioare, absolvite cu diploma de licenta, sau echivalenta, opereaza de la data la care functionarul public a fost numit in functia publica de executie de clasa I, respectiv, dupa spusele dvs., de la data de 3 iulie 2012.
in specialitatea studiilor medii, are vechime de cand s-a angajat, iar vechimea in munca, tot asa. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovarea in clasa ADAAMIRA ADAAMIRA Institutia la care sunt angajata a organizat examen pentru promovarea in clasa,datorita absolvirii studiilor universitare de licenta.Functia detinuta anterior ... (vezi toată discuția)
Avansare in grad profesional functionar public danielionut danielionut Sunt functionar public cu studii medii la o primarie, ocup functia de referent principal treapta 1 , am absolvit in iulie 2010 facultatea de 3 ani cu diploma ... (vezi toată discuția)
Administratie locala Mirela28 Mirela28 Am o colega nelamurita...este angajata ca referent cl III, gradul superior, treapta 2 (contabil) iar acum a fost creat in orgamigrama un post de inspector ... (vezi toată discuția)