Expertizarea si incadrarea in grad de handicap a persoanelor adulte care prezinta un handicap se efectueaza de catre comisiile judetene si ale sectoarelor municipiului Bucuresti de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti din subordinea inspectoratelor de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap. Aceste comisii sunt coordonate de Comisia superioara de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti. In conformitate cu prevederile legale in vigoare, la comisia de expertiza medicala se pot prezenta si au dreptul sa fie examinate in vederea incadrarii in grad de handicap persoanelor care prezinta deficiente fizice, senzoriale, psihice, mentale, ce le impiedica sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata sociala, potrivit varstei, sexului, factorilor materiali, sociali, culturali proprii, necesitand masuri de protectie speciala in sprijinul integrarii lor sociale si profesionale.
Cererea de examinare adresata comisiei in vederea eliberarii certificatului de incadrare in grad de handicap trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente: actul de identitate; biletul de trimitere de la medicul de familie; referatul medicului specialist; alte acte medicale (bilet de iesire din spital, examene paraclinice etc.).
Certificatul de incadrare in grad de handicap, eliberat pe baza hotararii comisiei, atesta gradul de handicap care poate fi: - usor; - accentuat; - grav, faptul ca persoana necesita sau nu protectie speciala si ca beneficiaza sau nu de drepturile conferite prin lege, care se inscriu nominal in cuprinsul acestuia. In cazul persoanelor cu handicap grav, in certificat se face mentiunea ca pot beneficia de un asistent personal, in care scop este obligatorie efectuarea unei anchete sociale de catre autoritatea tutelara competenta, din care sa rezulte motivele ce determina angajarea acestuia.
Certificatele de incadrare in grad de handicap pot fi contestate in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Contestatia se depune la comisia care a emis certificatul si va fi inaintata, in termen de 5 zile, de secretarul acesteia, impreuna cu dosarul persoanei in cauza, Comisiei superioare care are obligatia sa o solutioneze.