avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Certificat de handicapat - stare materiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Certificat de handicapat - stare materiala

Va rog sa ma ajutati cu raspunsurile la intrebarile de mai jos:
Ce conditii trebuiesc indeplinite pentru obtinerea certificatului de handicapat?
Starea materiala a handicapatului poate influenta decizia comisiei ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 18:58, 6 Februarie 2009
Expertizarea si incadrarea in grad de handicap a persoanelor adulte care prezinta un handicap se efectueaza de catre comisiile judetene si ale sectoarelor municipiului Bucuresti de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti din subordinea inspectoratelor de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap. Aceste comisii sunt coordonate de Comisia superioara de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti. In conformitate cu prevederile legale in vigoare, la comisia de expertiza medicala se pot prezenta si au dreptul sa fie examinate in vederea incadrarii in grad de handicap persoanelor care prezinta deficiente fizice, senzoriale, psihice, mentale, ce le impiedica sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata sociala, potrivit varstei, sexului, factorilor materiali, sociali, culturali proprii, necesitand masuri de protectie speciala in sprijinul integrarii lor sociale si profesionale.
Cererea de examinare adresata comisiei in vederea eliberarii certificatului de incadrare in grad de handicap trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente: actul de identitate; biletul de trimitere de la medicul de familie; referatul medicului specialist; alte acte medicale (bilet de iesire din spital, examene paraclinice etc.).

Certificatul de incadrare in grad de handicap, eliberat pe baza hotararii comisiei, atesta gradul de handicap care poate fi: - usor; - accentuat; - grav, faptul ca persoana necesita sau nu protectie speciala si ca beneficiaza sau nu de drepturile conferite prin lege, care se inscriu nominal in cuprinsul acestuia. In cazul persoanelor cu handicap grav, in certificat se face mentiunea ca pot beneficia de un asistent personal, in care scop este obligatorie efectuarea unei anchete sociale de catre autoritatea tutelara competenta, din care sa rezulte motivele ce determina angajarea acestuia.
Certificatele de incadrare in grad de handicap pot fi contestate in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Contestatia se depune la comisia care a emis certificatul si va fi inaintata, in termen de 5 zile, de secretarul acesteia, impreuna cu dosarul persoanei in cauza, Comisiei superioare care are obligatia sa o solutioneze.
Starea materiala a handicapatului nu poate sa influenteze cu nimic comisia in luarea acestei decizii.
In urma expertizei medico-legale sau a consultului medicului specialist se poate constata handicapul de care sufera persoana si daca aceasta se incadreaza pentru obtinerea certificatului de handicapat si a celorlalte drepturi acordate in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stenoza aorticav lucyfer lucyfer Buna seara ! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: fiul meu[25 de ani],a fost operat la University Hospital of North Stffordshire din Marea ... (vezi toată discuția)
Cum se poate schimba gradul de handicap? majoritar majoritar Sant o persoana cu dizabilitati grad accentuat,cunosc persoane care au acceiasi boala dar nu sufera de acceleasi probleme ca si mine si sunt incadrate in ... (vezi toată discuția)
Incadrare grad de handicap sau pensie de invaliditate Mihaela_12 Mihaela_12 Buna seara! Ma puteti ajuta, va rog, cu urmatoarele informatii: 1. care e diferenta intre incadrare in grad de handicap si pensie de invaliditate? 2. ... (vezi toată discuția)