Buna seara ! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: fiul meu[25 de ani],a fost operat la University Hospital of North Stffordshire din Marea Britanie,avand urmatorul diagnostic :''Stenoza aortica cu inlocuirea valvei aortice stangi cu o valva aortica mecanica''. In prezent este acasa,in tara,nu are voie sa faca nici un efort si nu-si poate castiga existenta! Va rog sa-mi spuneti daca afectiunea lui se incadreaza in vreun grad de handicap sau ajutor social si,daca da,unde trebuie sa ne adresam pentru a-l obtine ? Va multumesc anticipat si va doresc o seara frumoasa !
In baza documentelor medicale,solicitati la comisia medicala de expertiza medicala persoane cu handicap locala,analiza fiului dv
Numai comisia medicala de expertiza persoane cu handicap se poate pronunta si poate decide emiterea de decizie/certificat de incadrare in grad de handicap
COMISIA DE EXPERTIZA MEDICALA PENTRU PERSOANE CU HANDICAP PENTRU ADULTI
Cine se poate prezenta la comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap adulte?
Se pot prezenta la comisie si au dreptul sa fie examinate in vederea incadrarii in grad de handicap persoanele care prezinta deficiente fizice, senzoriale, psihice, mentale ce le impiedica sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata sociala, potrivit varstei, sexului, factorilor materiali, sociali si culturali proprii, necesitand masuri de protectie speciala in sprijinul integrarii lor sociale si profesionale.
In cazul persoanelor nedeplasabile expertizarea se va face fie la domiciliul acestora, fie in baza referatului intocmit de medicul de familie sau de medicul specialist la care sunt luate in evidenta si a unei anchete sociale intocmite de organele in drept din care sa rezulte ca persoana este nedeplasabila.
Care este documentatia cu care trebuie sa se prezinte persoana ?
Documentele necesare sunt:
- actul de identitate;
- bilet de trimitere de la medicul de familie;
- referatul medicului specialist;
- alte acte medicale, toate prezentate intr-un dosar.
Documentatia medicala si examinarile complementare vor fi efectuate in cadrul unitatilor sanitare din reteaua Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in conformitate cu prevederile legale.
Documentele vor fi prezentate secretarului comisiei. Dupa primirea dosarului, presedintele comisiei examineaza clinic solicitantul si, in functie de afectiune si de documentatia medicala prezentata, poate solicita prin adresa altor unitati sanitare examinari clinice, de laborator sau spitalizare pentru stabilirea ori completarea diagnosticului clinic.
Cu acest prilej presedintele comisiei planifica solicitantul pentru a fi examinat si a i se stabili gradul de handicap la una din subcomisiile de deficienta preponderenta.