avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente nemotivate

Pot modifica pontajul de lucru pe luna decembrie in sensul de a pune un angajat absent nemotivat in zilele de 24-26 decembrie, sau sunt obligat sa solicit efectuarea cercetarii disciplinare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:52, 26 August 2014
Se poate modifica pontajul de lucru ... nu este obligatorie efectuarea cercetarii disciplinare ... acest lucru depinde de decizia angajatorului.
Multumesc! Poate fi contestata o astfel de decizie? Trebuie sa motivez decizia de modificare?
Cred ca mai intai ar trebui facut un referat in care sa se motiveze de ce se doreste modificarea pontajului ... referat care va trebui aprobat de catre conducere. Dupa aprobare, atunci se va putea modifica pontajul .
Buna seara! Cred ca de aceasta data v-ati grabit cu raspunsul @freelis!
Deoarece au caracterul si produc efectele unei sanctiuni disciplinare, consider ca modificarea pontajului nu se poate face decat in urma unei cercetari disciplinare. O altfel de conduita ar putea duce la abuzuri. De altfel in sprijinul afirmatiei mele am gasit si aceasta
opinie:

"Privind absenţele, cauză de suspendare a contractului, trebuie precizat că întotdeauna cele care au un caracter nemotivat constituie abatere disciplinară şi salariatul poate fi sancţionat de către angajator.

Dacă absenţele sunt nemotivate, contractul nu poate fi suspendat în condiţiile stabilite prin contractul colectiv sau regulamentul intern, ci el este suspendat pur şi simplu, fără să fie nevoie de o reglementare specială.

Chiar dacă s-ar stabili doar anumite ipoteze de suspendare în cazul unor absenţe nemotivate şi în altele nu, consecinţa este aceeaşi în orice situaţie de absenţe nemotivate: suspendarea contractului individual de muncă.

Cum nicio sancţiune disciplinară nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea cercetării prealabile, cu această ocazie se va clarifica dacă este vorba de absenţe nemotivate propriu-zise ori salariatul respectiv a fost ţinut de un motiv obiectiv să se prezinte la serviciu (a fost bolnav, a suferit un accident, a avut de rezolvat o problemă familială urgentă etc., prezentând documentele necesare). Se poate constata astfel, de exemplu, că în cauză a operat o suspendare de drept a contractului (art. 50 lit. b sau g din Codul muncii) şi nu una din iniţiativa salariatului.

Doar în situaţia în care absenţele nu au avut la bază un motiv obiectiv atunci ele au caracter nemotivat şi vor determina aplicarea unei sancţiuni disciplinare, chiar desfacerea contractului de muncă (concedierea disciplinară)."-av. Iulia Doljan
( pot indica si sursa, nu stiu exact daca am voie fiind de pe un alt site..)
Aici este vorba despre modificarea unui pontaj intocmit eronat ... prin urmare, ceea ce ati preluat de pe alt site nu are nicio legatura cu subiectul acestui topic ..... poate ne sugerati si legislatia care prevede ca modificarea unei erori in pontaj se face dupa efectuarea unei cercetari disciplinare ...

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara Ramona24 Ramona24 Buna ziua. ART. 249 alin.2din Codul Munciispuneca- Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune. In concret daca de ex. pt ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului de munca florina-popa florina-popa Buna ziua, Un salariat nu s-a mai prezentat la munca de 3 zile.Ce trebuie sa fac? Ii trimit adresa acasa ? (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)