avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul repartitoare / pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul repartitoare / pausal

buna ziua,

la noi in scara s-a pus un afis, cum ca azi intre orele 14 30 - 16 30 trece o persoana de la firma care face calculul la repartitoare. In cazul in care nu are acces la repartitoare, calculul se va face pausal + 10%.
Eu sunt la munca si nu imi permit sa imi iau liber doar ca sa vina cineva sa citeasca repartitoarele.
Cat de legal este ceea ce a scris asociatia? Au dreptul sa ma treaca la pausal ? si daca da, plus 10%????

multumesc.

Cel mai recent răspuns: varza , utilizator 23:45, 6 Ianuarie 2013
Nu au cum sa va oblige sa platiti la pausal atata timp cat dvs. (sau asociatia) are incheiat un contract valabil cu societatea ce se ocupa de repartitoare.
Conform normativului cadru privind contorizarea apei si a energiei termice la populatie, institutii publice si agenti economici (Ordinul nr. 29/N din 23 decembrie 1993)
4. Pentru imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda - 8,4 mc/persoana/luna.


Pentru cei care uita sa comunice valorile apometrelor, se estimeaza consumul in baza ultimelor 3 citiri anterioare (conform hotararii AG).
In conditiile existentei de repartitoare masura calcularii la pausal este abuziva
Pentru solutionare analizati oportunitatea asigurarii accesuui in proprietatea dvs prin intermediul unei rude/vecin


Persoana care face citirea repartitoarelor trebuie sa vina pe parcursul unei zile, fara delimitare de ore, astfel incat sa poata gasi acasa pe cat mai multi locatari. Evident ca limitarea la doua ore este abuziva.

Abuziva este si amenintarea cu calcularea la pausal a caldurii deoarece aceasta se face numai daca trei luni consecutiv, din anumite motive, locatarul nu declara sau nu permite citirea repartitoarelor.
Asadar numai daca aveti ultimele 2 luni consum estimat si aceasta ar fi a treia, ati putea fi pus la calcul maxim de consum + 10%.
Oricum, firma care face calculul repartzarilor la caldura trebuie sa aiba acces la repartitoare in vederea lecturarii acestora, insa depinde de prevederile contractuale. Nu cred ca de fiecare data cand firma are programata lecturarea in blocul dvs., sunteti la serviciu... Insa si firma trebuie sa-si ”largeasca” programul de lecturare in asa fel ca din acest punct de vedere, sa cuprinda cat mai multe ”apartamente” lecturate.
Ce puteti face:
- puteti lasa cheia apartamentului la un vecin/cunostinta/ruda;
- puteti face dvs. lecturarea si sa o lasati la un vecin care va fi prezent in timpul programului de lecturare;
- daca totusi nu se poate, nu trebuie sa va impacientati prea tare deoarece aceste repartitoare sunt facute in asa fel incat memoreaza intreg consumul pe toata perioada sezonului (acum, noe. 2012 - aprilie 2013), astfel incat, chiar daca acum vi se repartizeaza o suma mai mare, in ultima luna se vor face regularizarile necesare - daca nu s-au si facut intre timp...
........................
Noi am rezolvat aceasta chestiune prin autolecturarea repartitoarelor, eventual prin responsabilul de scara si intocmirea unor situatii centralizatoare de catre admin, acolo unde avem repartitoare clasice, iar acolo unde avem repartitoare la care lecturarea se face prin radio, aceasta operatiune se efectueaza de catre reprezentantul firmei, chiar in lipsa proprietarului...
Stai linistit ca nu trebuie sa fii neaparat acasa. O sa gasesti un biletel pe usa cu numarul de telefon al celui care citeste sa il poti suna sa ii transmiti indexul. Asa se procedeaza in practica.
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2013
varza, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistem de repartizare a energiei termice Cristian T Cristian T Am repartitoare de caldura cu firma ISTA. Contractul de citire si repartizare a costurilor a fost incheiat cu asociatia de locatari iar cu locatarii s-au ... (vezi toată discuția)
Administratora ortenzia ortenzia Buna Ziua, Am nevoie de un sfat, va rog sa ma ajutati. M-am mutat in septembrie intr-un apartament. Pe fiecare calorifer erau montate repartitoare. Fiind ... (vezi toată discuția)
Modalitate de calcul caldura garsoniera cataleata cataleata Buna ziua, Suntem 44 de locatari ai unui bloc de garsoniere din 60 in care am avut aprobare pentru a renunta la repartitoare de costuri deoarece avem ... (vezi toată discuția)