avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu ingrijire copil cu boala contagioasa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu ingrijire copil cu boala contagioasa

Buan ziua,

Copilul meu s-a imbolnavit de varsat de vant. Eu lucrez si am platita la zi contributia la asigurarile de sanatate iar sotia mea este coasigurat. Problema este ca sotia s-a angajat chiar zilele astea si urmeaza cursuri de specialitate in afara localitatii. Asa ca a ramas in sarcina mea sa raman cu pruncul bolnavicios acasa. Din pacate medicul de familie a refuzat sa imi de-a concediu medical. Justificarea a fost ca sotia nu a contribuit in ultimile 22 de zile la asigurarile de sanatate. Am verificat pe site-ul cnas si atat eu cat si sotia aparem ca si contribuabili. Este corecta decizia medicului de familie.? As vrea un raspuns cat mai repede posibil sa stiu cum ma descurc cu micul bolnavicios de luni.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:36, 23 Ianuarie 2013
Pai ce legatura are concediul medical pe numele dvs. cu sotia care a fost coasigurat?
Aveti dreptul la concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav.
Indemnizatia aferenta bruta = 85% x (total venituri brute realizate in cele 6 luni anterioare : nr.zile lucratoare din cele 6 luni - lucrate de dvs.) x nr.zile lucratoare incluse in perioada de medical.

OUG nr.158/2005:

CAP. V
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav

ART. 26
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 27
(1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
ART. 28
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.


ART. 29
Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

ART. 30
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
Multumesc frumos de raspuns. Aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu. Acum intrebare de 10 puncte. Daca ma duc luni la medicul de familie, dupa ce mi-a refuzat concediul medical azi, o sa se razgandeasca, si o sa imi de-a concediu?
S-ar putea sa nu primiti certificatul medical. Medicii de familie sunt innebuniti cu modificarile de legislatie, cu pretentiile casei de sanatate referitor la tonele de hartii de completat, nici ei nu mai stiu care prevederi sunt in vigoare sau nu.
Poate ar fi bine sa mergeti cu textele de lege pe care vi le-am dat, poate le gasiti si pe site-ul casei de sanatate, sa se uite personal sa se convinga.
Daca tot nu vrea, puteti s-o reclamati la casa de sanatate.


Va dau si articolele din normele de aplicare a OUG nr.158/2005 referitoare la concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav.
Multa sanatate!

SECŢIUNEA a 5-a
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav
ART. 49
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
ART. 50
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 de zile calendaristice.
ART. 51
În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
ART. 52
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
ART. 53
(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în străinătate, pe durata spitalizării copilului.
(2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.
ART. 53^1
(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul, pe durata spitalizării acestuia.
(2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.
ART. 54
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.
ART. 55
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav se determină conform art. 30 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
ART. 56
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Multumesc de raspuns. Am printat ordonanta de urgenta de pe site-ul CNAS si cu un highlighter roz am subliniat articolele mentionate de dumneavoastra. Aici este si link-ul: [ link extern ]
Luni incerc din nou sa imi obtin drepturile legale. O sa vorbesc si cu seful meu. In cel mai rau caz imi iau 5 zile de concediu de drept, desi nu e corect. Revin cu detalii.
Ok. Am fost la medicul de familie si surpriza. Nu a vrut sa imi de-a concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav. Justificare. A vorbit cu cei de la asigurari de sanatate si i-au spus ca nu se poate. La intrebarea mea "Si eu ce fac acum? Trebuie sa stau acasa cu copilul bolnav. Sotia este la lucru de la 8 la 17." Ghiciti raspunsul??? "Nici o problema, va d-au concediu medical pentru boala obisnuita." Si chiar asa a facut. Am concediul in fata.
Este corect? Ce pot face intr-o astfel de situatie? Please HELP.

Alte discuții în legătură

Cat concediu medical primeste mama dupa operatie pe cord copil? elennna elennna Buna ziua. Mi-am operat baietelul de 3 ani pe cord si nu am primit concediu decat pe perioada spitalizarii necesare interventiei, respectiv 2 saptamani. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului pana in 7 ani am dreptul in 12 luni? mos_gerila2004 mos_gerila2004 as vrea sa stiu pt ca legile sunt total abramburite, cate zile de CM pt ingrijire copil am voie intr-un an si cum si cine le poate acorda. (vezi toată discuția)