avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu ingrijire copil cu boala contagioasa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu ingrijire copil cu boala contagioasa

Buan ziua,

Copilul meu s-a imbolnavit de varsat de vant. Eu lucrez si am platita la zi contributia la asigurarile de sanatate iar sotia mea este coasigurat. Problema este ca sotia s-a angajat chiar zilele astea si urmeaza cursuri de specialitate in afara localitatii. Asa ca a ramas in sarcina mea sa raman cu pruncul bolnavicios acasa. Din pacate medicul de familie a refuzat sa imi de-a concediu medical. Justificarea a fost ca sotia nu a contribuit in ultimile 22 de zile la asigurarile de sanatate. Am verificat pe site-ul cnas si atat eu cat si sotia aparem ca si contribuabili. Este corecta decizia medicului de familie.? As vrea un raspuns cat mai repede posibil sa stiu cum ma descurc cu micul bolnavicios de luni.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:36, 23 Ianuarie 2013
Am promis ca raspund marti. Din pacate, de fapt din fericire, am avut un pic mai mult de lucru si am abandonat pentru o saptamana problema cu concediul.
Azi am fost iar la medicul de familie sa imi mai explice odata de ce nu vrea sa imi de-a concediu pentru ingrijirea copilului bolnav.
Explicatia a fost urmatoarea,:
"La data la care am solicitat concediul sotia nu ar fi putut justifica ca este angajata."
Medicul a spus mai exact ca eu nu pot beneficia de concediu medical de ingrijire al copilului pentru ca sotia, nefiind angajata, poate sa stea cu copilul.
Atunci eu i-am zis ca sotia are contract incepand cu data de 03.01.2013 si copilul s-a imbolnavit dupa aceasta data.
Raspuns: "Deocamdata ramane asa si vedem mai incolo."
M-am blocat. Am zis multumesc si am plecat din cabinet.
In ce tara traim????????
Please help. Am sunat la CNAS pe toate numerele posibile. Nu raspunde nimeni.
M-as apuca sa fac plangeri, dar eu sunt sigur ca nu o sa ma i-a nimeni in seama. Ca si pana acum de fapt.
Toata lumea zice ca am un drept si cand ajung la cei care trebuie sa imi acorde acel drept, ma trezesc ca de fapt nu am nici un drept.
PS
M-am interesat de un avocat. Nici o sansa.
Am recitit mesajele anterioare. Mi-a atras atentia art.51 din normele la OUG nr.158/2005:

ART. 51
În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

N-ati incercat la spitalul de boli infectocontagioase ? La ambulatoriu la ei ar putea sa va dea concediu medical pentru copiii bolnavi.

Sau sunati la un ziar, o televiziune... E strigator la cer ce se intampla.

Multa sanatate!
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
ana-cer, moderator
Multumesc
.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
luciosul, utilizator
Ok, Update.

Raspunsul celor de la CAS:
"""""""""""""
----- Forwarded Message -----
From: Relatii Publice <relpub@cassv.ro>
To: ************************@yahoo.com
Sent: Wednesday, January 23, 2013 9:56 AM
Subject: Raspuns CAS Suceava

Buna ziua.
Conform Normelor de aplicare a OUG 158/2005, sectiunea 5, art.52, poate beneficia de indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute (o luna).
Comp. Relatii Publice

Bun. Ce fac mai departe?
Am consultat echipa de avocati de la firma unde lucrez. Au zis ca medicul de familie e nebun.
Cei de la resurse umane au zis ca nu e primul caz cand se ia concediu medical, cod indemnizatie 09. Si a fost acceptat de cei de la CNAS.

Ce pot face unui astfel de medic de familie? Cum imi pot adjudeca drepturile legale?
In afara de a-l lasa in pace. Toti mi-au recomandat sa imi schimb medicul de familie. Dar daca dau peste alt prost informat? Unde se poate pune un punct?

Final nefericit.
Medicul de familie mi-a dat concediu medical, cod indemnizatie 01, pentru 3 zile lucratoare. Cica ma doare spatele. !?!?!?!? Asa zice medicul.
Pentru cele 3 zile date de medic, eu mi-am luat concediu de drept pentru 2 zile.
Si a treia zi am mers la lucru.
Un sfat ve rog.
Cum imi pot recupera cele 2 zile de concediu de drept si banii d-ati persoanei pentru a sta cu copilul in ce-a de a treia zi?
Ca sa nu mai zic, practic m-a facut prost in fata, desi stiam legile care se aplica acestei situatii.
Please help!!!!!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
luciosul, utilizator
Am mai citit ca reclamatiile pentru medici se fac la colegiul medicilor din judet, dar in scris, in termen de 6 luni de la cazul reclamat.

Aveti aici un link unde gasiti precizari.
[ link extern ] /

si inca unul:

[ link extern ]

Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat concediu medical primeste mama dupa operatie pe cord copil? elennna elennna Buna ziua. Mi-am operat baietelul de 3 ani pe cord si nu am primit concediu decat pe perioada spitalizarii necesare interventiei, respectiv 2 saptamani. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului pana in 7 ani am dreptul in 12 luni? mos_gerila2004 mos_gerila2004 as vrea sa stiu pt ca legile sunt total abramburite, cate zile de CM pt ingrijire copil am voie intr-un an si cum si cine le poate acorda. (vezi toată discuția)