avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... CASS,CAS pentru PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

CASS,CAS pentru PFA

Buna ziua.
Caut un raspuns in cazul meu:
Sunt student,de 3 luni angajat si pe langa aceasta am un PFA care nu realizeaza nici un venit.In acest caz mai trebuie sa platesc contributiile la CASS,CAS?
Va multumesc anticipat.
Astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Janina_Borsan , utilizator 15:22, 17 Februarie 2013
Nu aveti obligatia depunerii declaratiei 600, daca aveti calitatea de pensionar.
Multumesc
flay a scris:


Va multumesc frumos pentru raspuns.
As dori sa stiu daca se depun declaratiile privind cass,cas ,declaratia 600 din cate stiu, la ANAF,chiar daca am venituri 0?



Avand calitatea de salariat nu trebuie sa platiti nimic pentru P.F.A. care nu desfasoara activitate, conform art. 257 din legea 95 din 2006:



ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.



Din momentul in care nu mai sunteti salariat trebuie sa platiti C.A.S.S. la nivelul salariului minim pe economie, chiar daca nu aveti activitate (art. 257 alin. (2) lit. b).
Chiar daca sunt salariat cu o ora scap de plata CAS-ului?
Am auzit ca e necesara angajarea cu 8 ore pentru a fi exonerati de aceasta contributie.
De asemenea am auzit ca cei care nu au calitatea de salariat, vor plati cota de 31.3% a CAS-ului la nivelul Venitului Net al PFA-ului, ca o regularizare in 25 Mai.

Aveti cunostinta de astfel de modificari?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa marian20 marian20 Am platit Contributia la sanatate in mai, din iulie am devenit PFA, cum inregistrez plata contributiei in contabilitate? scriu plata totala ce trebuia facuta ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratii pfa traducator sonia1978 sonia1978 Buna ziua, Sunt traducator PFA, inregistrat la Adm. Financiara, in sistem real, neplatitor de TVA. Anul trecut in luna ianuarie am depus la Adm. Financiara ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pfa adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Daca am ales norma de venit pentru functionarea PFA,platesc 16% impozit pe venitul stabilit de catre STAT la inceputul fiecarui an.Celelalte ... (vezi toată discuția)