avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... vatamare corporala cu victime
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

vatamare corporala cu victime

Buna seara,

Am avut un accident rutier iar in masina cealalta au rezultat 3 victime , eu soferul celeilalte masini am fost dus la spital , din pacate fiind diagnosticat cu amnezie retrograda si nu imi aduc aminte absolut nimic.Politistul care mi-a luat declaratie cam dupa o luna de la producerea accidentului a vrut sa scriu in declaratie ca eu cunosc pretentiile victimelor si sunt deacord cu ele, dar am spus ca sunt deacord cu aceste pretentii doar daca se vor dovedi ca sunt legale si sa le plateasca societatea de asigurari, eu avand polita RCA valida. As dori sa mai adaug faptul ca atunci cand am dat declaratie nu am vazut in dosar fotografiile de la locul accidentului si nici expertiza iar motivatia a fost cat se poate de banala ...chipurile nu sunt gata .La spitalul unde au fost duse victimele nu au fost internate , dar dupa cateva saptamani au adaugat la dosar niste certificate medico -legale care cuprin zile de ingrijiri medicale intre 15 si 45 . Pretentiile lor sun destul de mari undeva aproape la 1 miliard bani care din pacate nu am de unde sa ii dau. Initial doreau despagubiri in bani de ordinul a 4000 de roni fapt care l-au declarat initial in primele declarati adaugand deasemenea ca nu vor scoate certificate medico legale si nu vor depune plangere impotriva mea , iar ulterior dupa cateva saptamani au anexat cerificatele de la IML si au pretentiile "de miliarde" ca sa spun asa .
Pe adeverinta cu drept de circulatie pe care am primit-o de la politie scrie scrie dosar penal iar politistul imi spune ca eu sunt vinovatul... ce sa mai zic martorii declara ca am derapat si am patruns pe banda opusa eu nu pot sa sun ca este sau nu asa eu nu stiu nimic...Alcolemia a fost 0.
Vreau sa va intreb daca eu sunt vinovatul si asta va spune si judecatorul ce pedepse pot sa risc?

Va multumesc anticipat
Chiar daca veti fi condamnat inchisorii , iar instanta dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, tot apare inscrisa aceea pedeapsa in cazier.
Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti prescriptia cazierului. Cred ca este vorba de reabilitare.
In conformitate cu prevederile codului penal:
ART. 133
Efectele reabilitării
Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare.
Reabilitarea nu are ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care infractorul a fost scos în urma condamnării ori de rechemare în cadrele permanente ale forţelor armate sau de redare a gradului militar pierdut.
De asemenea, reabilitarea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă, cu excepţia celei prevăzute în art. 112 lit. d).
ART. 134
Reabilitarea de drept
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nicio altă infracţiune.
Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacă în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.
ART. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.
ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
ART. 137
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
Cand vorbeam de prescriere ma refeream mai exact la ideea urmatoare :daca sa presupunem sunt condamnat la 1 an cu suspendare in cat timp voi avea cazierul curat .
Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
drakushor, utilizator
drakushor a scris:

Cand vorbeam de prescriere ma refeream mai exact la ideea urmatoare :daca sa presupunem sunt condamnat la 1 an cu suspendare in cat timp voi avea cazierul curat .
Va multumesc


Daca veti fi condamnat la un an cu suspendare veti avea cazierul curat dupa 3 ani de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii de condamnare.
in conformitate cu prevederile art 86 cod penal: "Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept."
Termenul de incercare este de 2 ani care se adauga la pedeapsa pronuntata.
Va multumesc foarte mult ca in sfarsit s-a facut lumina si pt mine . Va doresc toate cele bune
buna seara , am fost recent implicat intr un accident , in timp ce conduceam autoturismul personal am intentionat sa virez stanga intr o intersectie dirijata, am semnalizat , m am asigurat , din spate veneau doua scutere, intrucat nimeni nu se afla angajat in depasire am inceput manevra, moment in cere unul din scutere ma depasit si l am lovit cu aripa stanga fata. Accidentul a avut ca rezultat vatamarea corporala a celor doua persoane care se aflau pe scuter , nu purtau casti de protectie , scuterul nu era inmatriculat, iar cel care il conducea nu avea efectuat cursul de lagislatie si avea si o alcolemie de 0,05 indicata de etiloscop iar mie mi a fost retinut permisul de conducere .Care ar putea fi consecintele in continuare ?

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar - culpa id_store id_store Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca unei persoane condamnate definitiv cu executare pentru ucidere din culpa, accident de masina, la sfarsitul executarii ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea unui cazier cu executarea pedepsei charitondani charitondani spuneti-mi va rog daca am avut un dosar penal cu suspendare in anul 1991 si altul cu executarea pedepsei si sentinta definitiva in anul 1996 pot sa beneficiez ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar! anonim2008 anonim2008 Buna ziua as dori si eu sa intre in cat timp iti expira cazierul sunt eliberat din 2004 pt furt si as dori sa stiu cand imi expira cazierul si ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)