avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inreg la judecatorie a unei asoc. de propr. infintata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inreg la judecatorie a unei asoc. de propr. infintata dupa legea din 1998

In dec. 1998 ne-am infintat asoc de proprietari dupa legea in vigoare la acea data, care specifica ,ca, asoc de propr. capata personalitate juridica la data inregistrari la adm. financiare. La acea data am depus statutul la adm.fin. si am capatat (formularul) certificatul de inregistrare fiscala , cu numar de inreg fiscala.... Ulterior a aparut legea 359 / 2004 care obliga soc comerciale (art. 2)sa-si preschimbe certificatul fiscal, de asoc de proprietari nu am gasit nicaieri ca este obligat. Acum a trebuit sa-mi reinoiesc un contract . Furnizorul respectiv ma trimite la judecatorie sa inreg asoc in reg. asoc. ca altfel nu sunt pers. juridica. Ce prevederi legale (ce art din legi ) ma obliga sa ma inregistrez astfel si sa am alt formular de CIF. Solicit aceasta deoarece e posibil sa primim si o amenda. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:09, 8 Ianuarie 2013
Multumesc. Dar in care "parte" nu am dreptate. Concret. Poate aveti dreptate si lasam cititorii in ceata daca nu le spuneti unde nu am dreptate si cum ar trebui procedat.
La data infiintarii asociatiei de care se vorbeste aici (1998) a fost o perioada scurta cand procedura de infiintare a asociatiilor de proprietari era un pic diferita. In acea perioada au fost mai multe asociatii de proprietari care s-au infiintat legal, fara a avea o incheire judecatoreasca emisa de judecatorie prin judecatorul delegat. Nu e o greseal ci asa s-a procedat in acea perioada.
Cand m-am inregistrat ,legislatia prevedea :
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.44 din 26 noiembrie 1998
pentru modificarea Legii locuinţei nr.114/1996
Art. II. - Regulamentul-cadru al asociaţiilor de proprietari, cuprins în anexa nr. 2 la Legea locuinţei nr. 114/1996, se modifică după cum urmează
Art. 5. - Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în momentul înregistrării acordului de asociere, a statutului şi a procesului-verbal al adunării constitutive la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află situată clădirea.

In legea 230 /2007 nu exista o prevedere care sa specifice ca cei inreg cnf legi 114 trebuie sa se reinregistreze cnf legi 230. Pentru soc. com. exista legislatie care specifica ,ca, trebuie sa se reinregistreze, dar ptr. asoc. de proprietari nu exista. Nu cred ca daca va aparea o noua lege ptr. asoc., cca 10.000 de asoc va trebui sa-si redobandeasca pers. juridica daca nu este specificat in acea lege.
Sunt multe pareri dar eu doresc sa se scrie un numar de articol prin care sunt obligat. Multumesc.

Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2013
georgeiuly, utilizator
Buna seara,
Pai daca ati facut acel pas, inseamna ca undeva trebuie sa aveti si incheierea de la Judecatorie si inseamna ca cei de la DITL - acel organ fiscal local v/au inregistrat.
Cautati prin actele asociatiei, in dosarul asociatiei. Ca daca spuneti ca aveti toate actele trebuie sa existe si aceea incheiere. Si acum actele se duc tot la organul fiscal local, pentru ca toata acea anexa 2 a devenit Legea 230/2007 și regulamentul de aplicare.
Daca nu aveti dosarul cereti o copie a acestuia fie de la D.I.T.L. de domiciliu, fie de la Judecatorie specificând data la care a luat ființă Asociația de Proprietari.
Asa cum spuneam, intr/o altă postare, si atunci se faceau tot trei dosare la infiintare / unul pentru D.I.T.L., unul pentru Judecatorie si altul pentru Asociatie. Din cate am mai citit Statutul trebuia sa fie legalizat pe la un Notar.
Daca toate actele le aveti, nu mai este necesara din nou procedura ca sunt valabile, inclusiv C.I.F./ul ca Finantele nu iti dau alt CIF, ramâne tot ăla.

Ulterior a aparut legea 359 / 2004 care obliga soc comerciale (art. 2)sa-si preschimbe certificatul fiscal ACEASTA LEGE NU VI SE APLICA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI.
ASOCIATIA DE PROPRIETARI NU ESTE SOCIETATE COMERCIALA. Nu i se aplica aceea lege, cu tot respectul pentru consilierii juridici ai respectivei societati comerciale.
Cautati si vedeti ca trebuie sa aveti undeva o incheiere de la Judecatorie prin care ati capatat personalitate juridica.

Repet, daca nu o aveti solicitati/o. E imposibil sa nu existe. Nu mai trebuie sa faceti nimic.

Cred ca e ceva ce mie personal imi scapa, sau nu ati expus toata speta. Lipseste ceva din puzzle.


Userul precizeaza clar ca nu are incheierea de la judecatorul delegat. Daca o avea acel furnizor o accepta. Asta cere acel furnizor incheierea de constituire de la judecatorul delegat.

Daca nu are incheiere de la judecatorul delegat inseamna ca nu are personalitate juridica si nu poate incheia nici un contract. Degeaba flutura hartia pe care scrie codul de identificare fiscala obtinuta de la DGFP din subordinea ANAF-lui. Acestia nu se ocupa de acordarea personalitatii juridice unei entitati. Acestia proceseaza declaratiile depuse de contribuabili in vederea stabilirii obligatiilor fiscale.
Am toate actele originale, eu am facut toate actele cerute in legislatia din acel moment. Am facut statutul, acordul de asociere, am facut ad. generala de constituire, am fost la motar, am profitat imediat de modificarea legi 114 cu OU 44 (nu erea necesar sa merg la judecatorie,art 5), am depus actele, la adm. financiara de sector, impreuna cu copie de pe hot. ad. gen.si am primit cert. fiscal iar pe copia de pe ad gen au pus o stampila care a constituit nr. de inregistrare inscris inclusiv pe certific. fiscal , ex.M2 / 92684 / 1998 (la alte asoc este notat nr de la judecatorie ). Cu aceste acte (copii )am incheiat multe contracte cu furnizori principali : radet, distrigaz,apanova ,...
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
georgeiuly, utilizator

Alte discuții în legătură

Pentru o asociatie de proprietarii infiintata dupa hg400/2003, trebuiesc schimbate toate actele dupa legea 230/2007? goby goby buna ziua, Sunt presedinte de condominiu si doresc sa lamuresc urmatoarele: -Asociatia de proprietari, pe care o reprezint, s-a infiintat in anul 2006, dupa ... (vezi toată discuția)
Lipsa hotarare judecãtoreascã infiintare asociatie, consecinte maria_bucheru maria_bucheru suntem o asociaţie de proprietari înfiinţată în 1999 în baza anexei 2 din legea nr. 114 din 1996, deci fără încheiere judecătorească. ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari andreiiosifd andreiiosifd O asociatie a fost infiintata pe legea 114/1996, conform conditiilor respectivei legii. A depus actele pentru ANAF, insa nu a obtinut o hotarare ... (vezi toată discuția)