avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi la adoptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi la adoptie

situatzie:
un cuplu casatorit X si Y infiaza cu drepturi limitate un copil Z in anul 1992 copilul Z pastrind numale tatalui biologic. In 1998 moare tatal biologic al copilului Z ,dar copilul Z ia pensie de urmas pe timpul studiilor de la acesta ,cu toate ca era infiat de parintii X si Y.
In 2011 si apoi in 2012 mor parintii adoptivi X si Y.
Intrebare:
acest copil Z are drept de mostenitor de la parintzii X si Y cale l-au infiat cu drepturi limitate avind i vedere ca a beneficiat de drepturile dupa tatal biologic si mai era si infiat doar cu drepturi limitate?

Mentzionet ca parintzii X si Y mai au si altzi copii din casatoriile lor anterioare celei in care s-a facut adoptzia de care vorbim aici.

Multzumesc anticipat pentru raspuns
Septimiu
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:39, 9 Ianuarie 2013
Prin „înfierea cu drepturi restrânse” - cum se numea această instituție la vremea când era în vigoare - cel adoptat (infiat) devenea rudă doar cu adoptatoul și cu descendenții acestuia, nu și cu celelalte rude ale acestuia, dar rămânea rudă cu părinții naturali.

În aceste condiții, cel adoptat va moștenii atât pe adoptatori cât și pe părinții naturali.
am intzels ca aceasta infiere cu drepturi restrinse (la cer ma refer eu) stipula infierea numai pentru crestere si educatzie nu si pentru moostenirea bunurilor...

Acum persoana infiata beneficiaza de drepturile legii la infiere sau de drepturile legii acutuale?
Legea nu făcea referire la moștenire sau la creștere și educație. Se spunea clar că cel înfiat devine rudă cu cel care îl înfiază (nu și cu rudele acestuia) dar păstrează rudenia cu părinții naturali.

În aceste condiții - dacă este rudă cu adoptatorii dar și cu părinții naturali, cel înfiat va veni la moștenirea acestora.

Se aplică legea sub care s-a încheiat adopția, doarece adoptatorii și-au dat acordul la înfiere în condițiile acestei legi și nu în condițiile unei legi ulterioare.

Pentru mai multe detalii solicitați părerea unui notar sau a unui avocat.
multumesc frumos pentru explicatii:M-am lamurit,raspunsul este exact ,clar si concis, dar am prins si putzin curaj sa mai pun o intrebare,daca mai aveti amabilitatea sa ma lamuritzi cu inca o problema:

In conditziile in care sunt implicat (mostenitor)intr-o mostenire unde partea mea este de cam 20% cum as putea sa instrainez partea mea? Mentzionez ca inca nu s-a facut succesiunea decesul parintelui fiind doar de citeva luni.Pot vinde drepturile mele cuiva? sau eventual dona?
Puteți vinde, cesiona sau dona drepturile D-voastră succesorale după deschiderea succesiunii (după decesul celui care lasă succesiunea) și chiar înainte de dezbaterea succesiunii sau a partajul succesoral.
Cu mici excepții în cazul înstrăinării drepturilor succesorale se aplică regulile de la vânzarea-cumpărarea drepturilor litigioase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
Drept succesoral cameliaborangic cameliaborangic Un copil infiat de matusa sa (sora mamei biologice), are dreptul la mostenire de la ambele parti (si de la mama biologica si de la matusa), daca nu s-a facut ... (vezi toată discuția)