avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neacordarea concediului de odihna,a zilelor de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neacordarea concediului de odihna,a zilelor de recuperare si a zilelor de sarbatoare legale

Buna ziua.Muncesc la o multinationala producatoare de cablaje electrice auto.La inceputul lunii decembrie am semnat o hartie prin care imi exprim acordul de a efectua ore suplimentare pe data de 15 si 22 ale lunii pentru a avea liber pe 27 si 28 decembrie.Pe data de 22 nu m-am prezentat la munca(probleme personale),iar acum angajatorul ma ponteaza"nemotivat"pe 28 decembrie,zi in care nu a muncit nimeni din firma.La inceputul saptamanii 17-23 decembrie ni s-a spus ca nu se aproba concedii sau invoiri,insa cu toate acestea,unor colegi li s-au aprobat,deci pe 28 decembrie sunt pontati in concediu.Intrebarea mea este daca e legal sa fiu pontat "nemotivat"pe 28N-am decembrie pentru ca nu m-am prezentat la munca sambata(22XII).Specific faptul ca mai am 16 zile de concediu legal neefectuate si 4 zile de recuperare de pe luna noiembrie.In situatia mea mai sunt si alti colegi.N-am beneficiat nici de ziua libera din 30 noiembrie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:08, 10 Ianuarie 2013
1. Faceti o sesizare la ITM cu toate aceste aspecte.

2. Se va face o verificare a celor sesizate si veti primi un raspuns, in scris, cu cele constatate si masurile luate.
marinvasile


Neprezentarea la serviciu = absenta nemotivata .... lipsa de la serviciu nu poate fi compensata cu o zi de CO sau cu o alta zi libera sau pontata in alta zi

Este vorba despre neprezentarea la munca intr-o zi de sambata(deci o zi libera),pe care trebuia sa o lucram in contul zilei de 28 decembrie si pentru care si-au dat acordul si cei care au fost lasati in concediu.O alta intrebare care se pune este aceasta:angajatii au drepturi egale ?
In acest sens, acea zi nu mai este zi libera , intrucat in contul ei ziua de 28.12 a fost zi libera ...

Art. 5 C.mun.
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
...
Multumesc pentru raspuns.Deci sa inteleg,ca angajatorul are dreptul sa ma ponteze "nemotivat"pe 28 decembrie chiar daca nu a muncit nimeni in fabrica (a fost inchisa)in acea zi?

Si daca principiul egalitatii de tratament functioneaza,atunci de ce doar unii au beneficiat de concedii prelungite iar altii au fost obligati sa vina sambata la munca pentru ziua de 28?

Multumesc si scuze pentru insistenta
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
marinvasile, utilizator

Alte discuții în legătură

Foaia de prezenta - nereguli ramy84 ramy84 Societatea unde imi desfasor activitatea a avut un control de al ITM, in urma caruia s-au instituit niste masuri de urmat. Una dintre aceste masuri este ... (vezi toată discuția)
Zi lucratoare sambata gabrielaszabo gabrielaszabo Buna ziua , lucrez la o firma cu contract de munca de 8 ore cu program de luni pina vineri , dar ma aflu intr-o situatie care cel putin mie nu mi se ... (vezi toată discuția)
Ore libere Anamaria1313 Anamaria1313 buna ziua, intalnesc urmatorul caz, un angajat lucreaza 8 ore pe zi de marti pana vineri inclusiv. sambata lucreaza 4 ore. pentru acestea primeste spor de ... (vezi toată discuția)