avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire copii de la parintele supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire copii de la parintele supravietuitor

Stimati consultati,

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare : suntem doi frati iar unul dintre parinti (tatal) a decedat in urma cu 10 ani. A mai ramas mama, care, pe fondul unei "simpatii" mai pronuntate manifestate asupra fratelui meu, vrea sa-i lase acestuia intreaga masa succesorala ( casa si teren). Intrebarea ar fi daca este posibil acest lucru fara acordul meu si care ar putea fi modalitatea legala prin care pot pierde cota de mostenire ce mi se cuvine potrivit dreptului civil. Multumesc pt. amabilitate !
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:16, 6 Ianuarie 2013
Mama dvs. poate sa ii tranfere dreptul de proprietate catre fratele dvs. prin contract de vanzae cumparare, dar doar pentru bunurile pe care le detine, nu poate sa ii dea lui si ce i-a apartinut tatalui dvs.

Deci aveti dreptul la cota succesorala dupa tatal defunct și dupa decesul mamei aveti dreptul de a contesta un posibil contract de vanzare-cumparare ca fiind donatie simulata si sa obtineti rezerva succesorala, adica 1/4 din masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire frate danidamian danidamian Cu respect va rog daca este posibil sa ma ajutati cu un sfat in situatia urmatoare : - Din casatoria anterioara a mamei mele am avut un frate - Tatal ... (vezi toată discuția)
Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Mostenire clowntatto clowntatto tata a decedat ,dar mama traieste .Noi fiind 3 frati mama are drept sa lase toata averea unui singur frata.S-au doar parta ei?Daca poate sa cedeze fara ... (vezi toată discuția)