Cu respect va rog daca este posibil sa ma ajutati cu un sfat in situatia urmatoare :
- Din casatoria anterioara a mamei mele am avut un frate
- Tatal fratelui meu s-a recasatorit si nu mai are alti copii
- Fratele meu a decedat acum 5 ani insa in timpul vietii nu a renuntat dreptul succesoral ce i-ar fi revenit dupa tata
Astfel :
1. La decesul tatalui fratelui meu, eu ca frate am sau nu dreptul sa mostenesc partea care i-ar fi revenit fiului defunctului respectiv fratelui meu decedat ? Daca da, care sunt conditiile
2. Avand in vedere ca fratele meu a decedat anterior tatal sau, acesta ar fi putut sau nu sa il elimine din masa succesorala prin testament ? Daca da, in ce termen se poate contesta acel testament ?
1. Inteleg ca sunteti frati numai dupa mama. Deci tatal fratelui, nu este si tatal dvs.
Daca fratele a murit inaintea tatalui sau, nu aveti vocatie succesorala la mostenire si implicit nici un drept.
2. Nu. Copiii sunt mostenitori rezervatari, adica au dreptul la rezerva succesorala (=acea parte din patrimoniul celui care lasă moştenirea la care persoanele apropiate defunctului (mostenitorii rezervatari) au dreptul în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin liberalităţi făcute în timpul vieţii (donaţii) şi/sau prin dispoziţii testamentare pentru cauză de moarte (legate sau exheredări)
Deci tatal nu ar fi putut sa isi dezmosteneasca fiul.
Dar aceasta e o chestiune pentru care nu aveti de ce sa fiti interesat, din moment ce nu aveti nici un drept.