Buna seara,
In numele unei colege, v-as ruga sa ma lamuriti intr-o anumita problema.
Respectiva persoana este in concediu pentru cresterea copilului pt. o perioada de un an. In prezent, copilul are aproape 6 luni, iar in urma cu doua zile, a fost sunata de catre seful direct, care i-a spus ca va trebui sa-si caute alt loc de munca dupa expirarea perioadei de un an, deoarece postul s-a desfiintat.
Ce ar putea sa faca in aceasta situatie? este legal cum s-a procedat? ar putea actiona in instanta?
Orice informatie ar fi de mare ajutor.
Va multumesc anticipat.
Desfiintarea postului poate avea loc in perioada ce un salariat/a se afla in CCC ... concedierea acesteia este interzisa in aceasta perioada, exceptie facand cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
De asemenea, art.25 alin.2 si 3 din OUG nr..111/2010 ofera o masura de protectie a persoanelor care revin din CCC prin interzicerea concedierii pe o perioada cu pana la 6 luni de zile de la data revenirii din CCC.
Multumesc pt. raspuns.
Imi cer scuze, dar am inteles gresit, postul nu s-a desfiintat, in locul persoanei in cauza a fost adusa alta persoana, iar la telefon i s-a spus ca nu mai poate reveni pe postul care-l avea si nici pe un alt post in firma. Perioada de un an se incheie in data de 22 iulie 2013, data la care persoana respectiva ar trebui sa revina la locul de munca. Inainte de a intra in concediu pt. cresterea copilului, angajatorul i-a spus ca daca doreste ca postul sa-i fie asigurat, poate sa stea doar 6 luni acasa, iar astfel ea a optat pentru concediu de un an. Ce ar putea sa faca incontinuare?
Multumesc,
Seara buna!
Am inteles speta ... din doua posturi va trebui sa fie desfiintat unul ... intr-adevar, nu va poate concedia pe o durata de maxim 6 luni de la data revenirii din CCC.