avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general baza legala pt. utilizarea "monetarului"
Discuție deschisă în Contabilitate în general

baza legala pt. utilizarea "monetarului"

va rog sa-mi spuneti care sunt normele legale care stipuleaza utilizarea si completarea "monetarului".
Cel mai recent răspuns: Florina PITEI , Avocat 16:59, 22 Februarie 2005
Ordinul MFP nr. 1040/2004, Publicat în Monitorul Oficial nr. 642 din 16/07/2004, pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal - EXTRAS:


II. Organizarea evidenţei contabile în partidă simplă

--- 37. "Pentru înregistrarea veniturilor din activităţi independente contribuabilii vor utiliza, în funcţie de specificul activităţii şi de necesităţile proprii, formularele cu regim special de tipărire, înseriere şi numerotare, prevăzute în prezentele norme metodologice, după caz: ...
- Monetar (cod 14-50-61);"
--- 38. "Contribuabilii care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul vor întocmi zilnic formularul Monetar (cod 14-50-61), în condiţiile în care nu se utilizează aparate de marcat electronice fiscale."


III. Modele şi norme de întocmire şi utilizare a formularelor financiar-contabile, comune pe economie, cu regim special de tipărire, înseriere şi numerotare:

MONETAR - (cod 14-50-61) - Formular cu regim special de tipărire, înseriere şi numerotare
Formularul este tipărit în carnete cu câte 100 de file.
1. Serveşte ca:
- document justificativ pentru evidenţierea la sfârşitul zilei a numerarului existent în casierie, corespunzător mărfurilor comercializate;
- document justificativ de înregistrare în contabilitate;
- document justificativ pe baza căruia se predă contribuabilului numerarul încasat prin casă de către casier, respectiv vânzător.
Monetarul se utilizează numai în cazul vânzării mărfurilor cu amănuntul.
Potrivit reglementărilor în vigoare, în condiţiile utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, suma înscrisă în monetar trebuie să coincidă cu suma din registrul de casă emis de aceste aparate, inclusiv cu suma înregistrată de mână în registrul de casă, în cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale.
Valoarea înscrisă în monetar trebuie să corespundă valorii înscrise în raportul de gestiune.
2. Se întocmeşte în două exemplare de către casier sau persoana împuternicită, la sfârşitul zilei, prin inventarierea numerarului pe categorii de bancnote şi de monede.
3. Circulă:
- exemplarul 1, pentru înregistrarea în Registrul-jurnal de încasări şi plăţi;
- exemplarul 2 rămâne în carnet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte contabile pfa sorinnell sorinnell buna, mi-am deschis si eu un magazin mixt pe PFA neplatitor de TVA. Ati putea sa ma luminati si pe mine un pic? Am intrebat ce acte de evidenta contabila ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pfa lili5 lili5 Ce documente se mai intocmesc in cazul pfa ? pe langa facturile cu care intra marfa si incasarile din revanzarea marfii? Multumesc (vezi toată discuția)
Cum inregistrez fiecare operatie? iusti38 iusti38 Buna ziua, As avea o intrebare si anume:Avem o Intreprindere Familiala,nou infiintata.Intrebarea este cum si in ce acte trec toate aceste operatii pe care le ... (vezi toată discuția)