Buna ziua,
Nu ma pot abtine sa nu intreb daca exista vreo posibilitate de recuperare a TVA-ului pentru cei ce achizitioneaza marfa de la o firma neplatitoare de TVA.
Acestia aplica TVA intregii valori facturate de catre firmele neplatitoare de TVA , daca vor sa comercializeze mai departe un produs, chiar daca neplatitorul de TVA achita TVA-ul pentru o anumita cota de pret din componenta produsului facturat, astfel incat se ajunge la o dubla taxare(TVA la TVA).
Buna ziua,
Cred ca nu m-am facut inteles.
Un neplatitor de TVA vinde unui platitor de TVA.
Acesta(platitorul) practica un adaos comercial la pretul neplatitorului de TVA,si
aplica TVA-ul la intreaga suma facturata de neplatitor plus adaosul comercial.
Dar in pretul facturat de neplatitorul de TVA este cuprins si TVA-ul producatorului de marfa care a fost deja achitat.Deci ultima veriga(comercializantul platitor de TVA~) aplica TVA la TVA-ul deja achitat.
Pai exact asta am inteles.
1. Platitor de tva - vinde catre 2 neplatitor care revinde spre nr. 3 platitor de tva
Tva ul se plateste la 1, dar fiind nr 2 neplatitor "se pierde tva ul" , el nu evidentiaza separat acel tva pt ca e neplatitor. Asta e legea.
Nr 2 trebuie sa se inregistreze ca platitor de tva ca sa se deduca cu TVA ul.. Sau nr 1 sa factureze direct la 3 iar nr 2 sa ia un comision dintr o parte...
Corect,dar practic se face taxare dubla pe TVA-ul 1.
Stiu ca asa este legea , dar tot taxare dubla ramane.
Solutii s-ar gasi daca s-ar dori,de exemplu, la refacturare 2 sa se identifice TVA-ul 1,
etc