avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la facturare pentru neplatitorii de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la facturare pentru neplatitorii de TVA

Buna ziua,
Nu ma pot abtine sa nu intreb daca exista vreo posibilitate de recuperare a TVA-ului pentru cei ce achizitioneaza marfa de la o firma neplatitoare de TVA.
Acestia aplica TVA intregii valori facturate de catre firmele neplatitoare de TVA , daca vor sa comercializeze mai departe un produs, chiar daca neplatitorul de TVA achita TVA-ul pentru o anumita cota de pret din componenta produsului facturat, astfel incat se ajunge la o dubla taxare(TVA la TVA).
Cel mai recent răspuns: daponte stefan , utilizator 18:54, 10 Ianuarie 2013
Pai daca e neplatitor , vinde fara TVA
Nu aveti ce sa recuperati.
Daca el cumpara de la platitori, cand revinde "se pierde" TVA ul...
Buna ziua,
Cred ca nu m-am facut inteles.
Un neplatitor de TVA vinde unui platitor de TVA.
Acesta(platitorul) practica un adaos comercial la pretul neplatitorului de TVA,si
aplica TVA-ul la intreaga suma facturata de neplatitor plus adaosul comercial.
Dar in pretul facturat de neplatitorul de TVA este cuprins si TVA-ul producatorului de marfa care a fost deja achitat.Deci ultima veriga(comercializantul platitor de TVA~) aplica TVA la TVA-ul deja achitat.
Pai exact asta am inteles.
1. Platitor de tva - vinde catre 2 neplatitor care revinde spre nr. 3 platitor de tva
Tva ul se plateste la 1, dar fiind nr 2 neplatitor "se pierde tva ul" , el nu evidentiaza separat acel tva pt ca e neplatitor. Asta e legea.
Nr 2 trebuie sa se inregistreze ca platitor de tva ca sa se deduca cu TVA ul.. Sau nr 1 sa factureze direct la 3 iar nr 2 sa ia un comision dintr o parte...

Altfel nu se poate recura acel tva aplicat la tva
Corect,dar practic se face taxare dubla pe TVA-ul 1.
Stiu ca asa este legea , dar tot taxare dubla ramane.
Solutii s-ar gasi daca s-ar dori,de exemplu, la refacturare 2 sa se identifice TVA-ul 1,
etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara. vanzare in ro - i.i element94 element94 Buna seara. In urmatoarea situatie ce se intampla cu TVA ? 1.I.I neplatitoare de TVA in RO ( cu nr. de TVA pt. achizitii intracomunitare ) cumpara marfa ... (vezi toată discuția)
Marfa pt neplatitor tva cristina29 cristina29 Buna ziua! As dori sa intreb si eu cum se vinde marfa de la o firma platitoare de tva, spre o firma neplatitoare de tva. Este posibila eliminarea adaosului ... (vezi toată discuția)
Srl neplatitor de tva care face achizitii intracomunitare mariticaned mariticaned Am un srl neplatitor de tva si am deschis un magazi cu vanzare articole sportive si vreau sa achizitionam articolele sportive din germania si apoi sa le vindem ... (vezi toată discuția)