Adresati-va instantei de judecata, in vederea exercitarii autoritatii parintesti de catre dumneavoastra, in mod exclusiv, invederand faptul ca tatalui copilului a exercitat acte de violente asupra dumneavoastra si a fost absent din viata de familie.
Totodata , solicitati stabilirea domiciliului minorului la dumneavoastra.
Pensia de intretinere este datorata de la data introducerii actiunii judecatoresti, obligatia legala de intretinere incumba debitorului pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului.
In situatia in care tatal copilului presteaza o activitate remunerata, instanta de judecata va stabili pensia de intretinere in functie de venitul net obtinut, plafonul maximal prevazut de Codul civil in vigoare fiind de 25% .
Obligatia legala de intretinere poate fi indeplinita si in natura.
De asemenea, raportandu-va la ultimii trei ani in care nu a fost asigurata subzistenta copilului dumneavoastra, veti putea inveti instanta de judecata in sensul restituirii unei sume de bani globale.
In acord cu interesul superior al copiilor, in sensul legii 272/ 2004 , instanta de judecata poate lua act de intelegerea dintre parinti, stabilind modalitatea de indeplinire a obligatiei legala de intretinere.
In caz ca se aprecieaza ca fiind necesar, poate fi platita, in mod anticipat,o suma de bani , globala , pe o perioada determinata.
In situatia in care tatal copilului nu obtine niciun venit, instanta de judecata se va raporta la salariul minim pe economia nationala.
Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.
Instituirea masurii popririi asupra veniturilor salariale este obligatorie, iar nesocotirea acestei indatori , cu rea credinta, de catre cel caruia ii incumba aceasta obligatie , reprezinta continutul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.
Conduita infractionala este savarsita daca neplata pensiei de intretinere are loc pe parcursul a doua luni.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, impacarea reprezentand cauza care inlatura raspunderea penala, in sensul art.10 din Codul de procedura penala.
Chiar nesocotita obligatia legala de intretinere, legiuitorul a prevazut un caz special de suspendare conditionata a executarii pedepsei, daca este prima infractiune savarsita.
Succes.
multumesc frumos,si in cazul in care tatal a mai luat la copil dar nu mai stam impreuna si nu ne intelegem si nu raspunde la tel si deasemeni nu imi lasa niciun ban ci tine doar la el si nu vrea sa am eu nimic ce sa fac?apoi daca pe cartea de minca e un minim eu cresc copilul cu 1 mil si el are pete 20 mil la negru ca am acte ca a dat numai la dentist la copil 20 mil etc.?si are si leasing pe firma la o masina dar nu pot dovedi sca-i pe firma inca neplatita,doar o situatie a lui pe calculator,el sa traiasca singur bine si eu 2 pers cu un mil.va jur ca stiu cati bani are.legea nu poate face nimic legat de veniturile la negru?daca eu nu mai vorbesc un an cu el ca nu suna ma multumesc cu un mil?nu am cum creste copil cu suma asta cand stim ca re aproape 30 mil dar la ei e la negru totul si pe ascuns.mersi