Buna ziua.Am cumparat un apartament in 2008 in chf iar acum am o rata mult peste normal de mare.Imobilul valora atunci 75 000euro.mi s-a acordat o reesalonare dar nu m-a ajutat decat un an,revenind la imosibilitatea de plata a ratei.Imobilul are ipoteca pe el.Intrebarea mea este daca pot sa il vand,sa cumpar o garsoniera sau ceva de genul iar parte din ce ramane in urma vanzarii sa returnez la banca?Sau ce se poate face ca sa nu raman pe drumuri?Multumesc
Puteti vinde apartamentul numai cu acordul bancii deoarece aceasta are instituit drept de ipoteca.
Variante de a face altceva nu prea aveti, esalonarea v-a facut deja banca ...
Corect dar avand invedere ca salariul meu si al sotului impreuna insumeaza 3000lei iar rata depaseste 3500lei,banca ar trebui sa ofere o solutie zic eu Sau daca il dau inapoi bancii ar trebui sa mai platim ceva?
Din pacate nu este problema bancii asta. Nu exista legislatie care sa va poate ajuta , teoria impreviziunii nu se aplica. sunt banci care au redus ratele in CHF si banci care nu fac nimic in legatura cu asta. Solutia sta doar in mainile bancii.
Banca ofera solutii doar daca le solicitati dvs. Daca stati si asteptati sa fiti contactata, nu ati facut nimic.
Sfatul meu este urmatorul: anuntati scris, nu telefonic, banca de problemele pe care le intampinati, respectiv salariul care nu v-a crescut/v-a fost diminuat, cresterea francului elvetian datorita datorita crizei economice, etc. Cel mai bine este sa trimiteti cererea pe mail, pt. ca ajunge imediat(fiecare banca are o adresa de mail).
Sunt banci care acorda si 3 reesalonari. Reesalonarea va ajuta in sensul ca platiti doar dobanda pe 6/12 luni. Insa, in acest interval puteti sa vindeti apartamentul, il dati la mai multe agentii imobiliare. In momentul in care ati gasit un cumparator, abia atunci anuntati banca si va duceti sa achitati. Este bine sa contactati si un avocat, pt. ca se incheie niste acte. Nimeni nu iti da 75.000 euro fara un act la mana, sunt destui escroci.
In conditiile in care piata imobiliara este ''la pamant'', nu cred ca veti obtine un pret avantajos pt. a va cumpara si o garsoniera. Fiti multumita ca reusiti sa ''scapati'' de credit! Daca veti cere un pret peste valoarea creditului, veti ramane cu apartamentul nevandut. Dvs. trebuie sa-l vindeti cat mai repede. Si apoi, este de preferat sa stati cu chirie decat sa fiti datoare toata viata bancii!
Sau o alta solutie ar fi sa va preia cineva creditul( nu acceptati plata ratelor prin notariat, pt. ca ramaneti fara apartament). Incercati agentii imobiliare/banca de la care ati luat creditul.