avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie pe perioada cercetarii disciplinare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie pe perioada cercetarii disciplinare?

Buna seara,

Unui angajat i se comunica o convocare pentru cercetare disciplinara pentru data de 15 ianuarie, avand ca motive nerespectarea programului de lucru si a atributiilor de serviciu, dupa ce acesta a lipsit de la munca 1,5 zile consecutive din motive personale.

Acesta doreste sa demisioneze inainte de data de 15 ianuarie.

Care este sanctiunea disciplinara care ar putea fi aplicata in acest caz si ce aparari ar putea prezenta in favoarea sa angajatul?

In cazul in care sanctiunea disciplinara a desfacerii CIM ar putea fi aplicata in acest caz, de la ce data incepe preavizul- de la data inaintarii demisiei sau a aplicarii sanctiunii de mai sus?

Precizez ca salariatul nu si-a efectuat CO pe 2012 si a efectuat peste 60 de ore suplimentare care nu au fost compensate. Mai exista vreo modalitate de a-si recupera drepturile aferente in aceasta situatie?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,

O seara frumoasa,
Carmen

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 9 Ianuarie 2013
Ori demisie ori desfacere disciplinara a c.i.m. .. ambele nu pot exista concomitent .

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca

Daca se aplica sanctiunea cea mai grava - lit.e - nu mai are nicio relevanta termenul de preaviz.ul

Modalitatea de recuperare , in cazul in care nu se rezolva amiabil cu angajatorul , este fie actiunea in instanta (cea mai viabila) , fie sesizarea ITM-ului ... cele doua pot fi exercitate concomitent.
Ultima modificare: Marți, 8 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ok, multumesc pentru raspuns. Mai am o nelamurire.

Am uitat sa preciez ca temeiul legal al faimoasei convocari era art. 251 din Codu Muncii coroborat cu art. 139 din CCM 2008/2018 si o decizie din 11.12.2012 (deci inainte de data absentelor de care vorbeam mai sus de 1,5 zile)

Daca nu ma insel art. 139 din CCM 2008/2018(care daca bine stiu e CCM al Postei Romane) spune asa:
"Art. 139.
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări."

In plus salariatul nu este angajat al Postei Romane, ci a unei firme private cu un obiect de activitate cu totul diferit.

Mi se pare mie sau angajatorul e pe cale de a dispune o sanctiune disciplinara pentru neefectuarea concediului de odihna??? E posibil asa ceva?

Daca angajatul demisioneaza maine, incepe banuiesc termenul de 20 de zile de preaviz. Ce se intampla cu cercetarea disciplinara?

Multumesc pt clarificari
Nu este posibil ca un angajator sa dispuna o sanctiune disciplinara pentru neefectuarea concediului de odihna de catre un salariat ...

Daca angajatul demisioneaza maine, incepe banuiesc termenul de 20 de zile de preaviz. Ce se intampla cu cercetarea disciplinara?

Sunt doua optiuni:
- fie se ia in considerare numai demisia si se renunta la cercetarea disciplinara

- fie se continua cu cercetarea disciplinara .. insa atentie aceasta trebuie efectuata pana la expirarea perioadei de preaviz.
Ok, merci.
In concluzie daca angajatorul dispune in data de 15 Ianuarie desfacerea disciplinara a contractului de munca, acesta din urma inceteaza si prin urmare nu mai trebuie efectuat preavizul...
Intr-adevar, daca in data de 15.01.2013 se decide desfacerea disciplinara a c.i.m., nu se mai poate efectua preavizul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz ancadaniela75 ancadaniela75 Buna ziua! Sunt noua pe acest forum si as avea si eu o intrebare. Avand in vedere ca mi se va reduce drastic salariul de luna viitoare pot sa-mi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Demisie fara respectarea preavizului. Mircic Mircic Buna seara. Va rog sa-mi spuneti ce se poate intimpla in cazul in care DEMISIONEZ si nu respect conditiile de preaviz (nu ma prezint la serviciu sau nu execut ... (vezi toată discuția)
Ancheta disciplinara dupa demisie? sim07 sim07 Buna ziua, Am o intrebare daca ma puteti ajuta. Are angajatorul dreptul de a incepe o ancheta disciplinara impotriva unui salariat care si-a depus deja ... (vezi toată discuția)