avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE FARA RESPECTAREA PREAVIZULUI.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE FARA RESPECTAREA PREAVIZULUI.

Buna seara. Va rog sa-mi spuneti ce se poate intimpla in cazul in care DEMISIONEZ si nu respect conditiile de preaviz (nu ma prezint la serviciu sau nu execut ordinele ce le primesc).
Pot demisiona si in acelasi timp pot cere efectuarea concediului de odihna pentru anul in curs in perioada de preaviz? Poate fi obligat angajatorul sa imi acorde acest concediu (daca nu a fost deja acordat)?
Va rog sa-mi raspundeti foarte detaliat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 6 Februarie 2013
Buna seara,
In ceea ce priveste preaviul, legea stabileste durata maxima a acestuia in caz de demisie, respectiv cel mult 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si de la 30 de zile calendaristice la cel mult 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Salariatul poate demisiona fara preaviz numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, spre exemplu, nu plateste salariul, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de munca etc. Angajatorul este cel care poate renunta la dreptul de preaviz. Astfel, pe perioada preavizului aveti obligatia sa va prezentati la locul de munca si sa prestati munca in mod obisnuit, in caz contrar, angajatorul are dreptul sa ia sanctiuni disciplinare impotriva dumneavoastra sau chiar sa va concedieze. Puteti solicita concediu de odihna, insa daca nu sunt indeplinite conditiile pentru acordarea acestuia, angajatorul nu poate fi obligat sa acorde concediul in perioada de preaviz. Va urez succes si numai bine! O seara placuta!

@Mircic

Puteti efectua CO in preaviz. Legea nu interzice acest lucru, ba chiar cf. art. 144 alin. 2 Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
@ Mircic

1. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Asadar, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.

2. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, fapt ce denota ca dvs va puteti efectua CO pe durata preavizului ... in caz contrar, la incetarea c.i.m. se vor compensa in bani zilele de CO neefectuate, potrivit art.146 alin.4 C.mun.

3. Angajatorul va poate refuza acordarea CO pe durata preavizului ...
In caz de demisie fara respectarea preavizului,( neprezentare la serviciu,refuz de executare a ordinului),ce fel de sanctiuni disciplinare pot fi luate impotriva mea si cum ma vor afecta pe viitor pe mine. Imi va fi afectata vechimea in munca,se va scrie ceva in revisal? Deci nu stiu concret la ce sa ma astept,nu stiu ce poate insemna cel mai rau lucru posibil la care sa ma astept.Nu am avut pina acum nici o abatere disciplinaradar nu mai pot sa ii mai rabd.
de ordin material nu ,adica va veti primi drepturile salariale si remuneratie c.o.,dar din modul de desfacere al contractului se va deduce ce fel de salariat sunteti

Alte discuții în legătură

Demisie pe perioada cercetarii disciplinare? CarmennB CarmennB Buna seara, Unui angajat i se comunica o convocare pentru cercetare disciplinara pentru data de 15 ianuarie, avand ca motive nerespectarea programului de ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz idivaly idivaly Bună dimineaţa, lucrez la o societate de securitate în bucureşti.. aş vrea sa stiu, daca îmi dau demisia şi refuz acel preaviz, patronul are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Demisie ContSters189725 ContSters189725 Buna seara ,am sustinut un examen de ocupare a unui loc de munca ,am luat acel examen si la 2 zile dupa publicarea rezultatelor mi-am dat demisia de la vechiul ... (vezi toată discuția)