avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare pensie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare pensie

Buna ziua !Va rog sa-mi spuneti daca pensia de intretinere pt.copil se stabileste la un angajat MAI la total venit(inclusiv norma de hrana ) sau la salariul de incadrare fara alte sporuri .Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:13, 9 Ianuarie 2013
Pentru majorarea pensiei va trebui sa argumentati si ca nevoile copilului au crescut, nu numai ca au crescut veniturile.
Se iau in calcul veniturile cu caracter permanent, nu numai salariul. Se va tine cont si de destinatia veniturilor incasate, daca beneficiaza de bani de chirie, de tinuta, chiar daca au caracter permanent, nu se iau in calcul. Primele de vacanta, premii si alte asemenea venituri nu se iau in calcul, nefiind venituri permanente
"Jurisprudenta considera ca norma de hrana intră în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere, având în vedere şi dispoziţiile art. 409 Cod pr. civ. lit. a) – fiind inclusă în categoria de salarii şi alte venituri periodice realizate din muncă, destinate asigurării mijloacelor de întreţinere a debitorului obligaţiei de întreţinere."



Ar trebui schimbata aceasta conceptie ca norma de hrana ar trebui introdusa in total venituri. Daca tin bine minte, ea nici nu este introdusa in calculul venitului impozabil.
Este un drept strict personal al angajatului pentru a avea parte de o hrana asigurata, corespunzatoare, tocmai pentru a da maximum de randament, si cu alte cuvinte de a fi apt in situatia d-voastra de a munci si de a va aduce banii necesari pentru pensia alimentara.
Asa ca eu consider ca este un abuz sau o greseala a instantei de judecata sa-l alature la total venituri...

"Jurisprudenta considera ca norma de hrana intră în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere, având în vedere şi dispoziţiile art. 409 Cod pr. civ. lit. a) – fiind inclusă în categoria de salarii şi alte venituri periodice realizate din muncă, destinate asigurării mijloacelor de întreţinere a debitorului obligaţiei de întreţinere."


Conf. art. 55 alin. 4 lit. b) din OUG nr. 138 / 2005 de modificare si completare a Legii nr. 571 / 2003 cu modificările aduse de Legea 118 / 2010, drepturile de hrana acordate de angajatori angajaţilor, in conformitate cu legislaţia in vigoare, nu sunt incluse in categoria veniturilor salariale;
Nu e o practica unitara, sunt instante care iau in calcul norma de hrana , altele nu. La baza hotararii intr-un sens sau altul, nu cred ca sta exclusiv ca norma de hrana e venit salarial sau nu, ci mai degraba posibilitatea debitorului de a plati sau nu o anumita suma raportat la nevoile minorului si posibilitatile materiale ale mamei de a creste copilul. Cred ca instanta ia mai multe elemente in calcul cand se pronunta si daca vrea sa se pronunte intr-un fel, o face , iar de motivat o face cum poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara reny34 reny34 la calculul pensiei alimentare,se ia in considerare si norma de hrana a politistilor? daca da,as dori sa stiu exact ce trebuie sa fac,deoarece mie nu mi se ... (vezi toată discuția)
Norma de hrana laur.dia laur.dia norma de hrana intra in cuantumul pensiei de intretinere? (vezi toată discuția)
Norma de hrana alyna25 alyna25 Buna ziua, Am si eu o nelamurire cu privire la norma de hrana. Sunt in proces cu fostul meu sot pt recalculare pensie alimentara si vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)