avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Recuperare cheltuieli de judecata cu mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Recuperare cheltuieli de judecata cu mediator

daca merg la mediator , cine si in ce masura plateste cheltuielile survenite respetiv onorariu avocat, expertiza tehnica si sedinta de mediere. . e vb de un drept de servitute . se palteste avocat, o expertiza cu schite si foto si toate necesare, plus sedinta de medire. cine si in ce masura achita aceste cheltuieli?
Cel mai recent răspuns: ContSters274841 , utilizator 19:08, 17 Ianuarie 2013
La mediator onorariul acestuia se achită de fiecare parte, însă părţile pot conveni şi altfel. De asemenea, dacă tot merg la mediere, pot agrea soluţia achitării în mod egal a tuturor cheltuielilor efectuate, sau ca doar una din părţi să le achite. Nu există reguli prestabilite , iar soluţia aparţine exclusiv părţilor .
ideea e ca av meu crede ca e bn sa mergem la mediator cu toate ca eu stiu ca partea adversa nu va face inntelegere si daca totusi va face nu va accepta sa plateasca nimic cu toate ca ei sunt vinovati pt situatie si in instanta as castiga si ch de judecata. daca vin la mediere si nu se face intelegere, taxa platita se calc ca si ch de judecata?
Regula este că la mediere fiecare parte achită onorariul. În mod normal , decizia de a încerca soluţionarea litigiului prin mediere se ia de ambele părţi, prin liberul lor consimţământ, de aceea nu cred că în situaţia în care nu veţi ajunge la un acord şi vă veţi reîntoarce în instanţă, puteţi solicita cu titlu de cheltuieli de judecată şi onorariul plătit de dvs. mediatorului.Pentru a nu exista probleme, cereţi-i părţii adverse să suporte întreg onorariul mediastorului, acest aspect se va consemna în contractul de mediere şi totul va fi ok. Vor rămâne de achitat celellate cheltuieli , care revin, de principiu, părţii care pierde procesul
Părerea mea însă este că veţi reuşi să stingeţi litigiul la masa medierii .Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
baietzika a scris:

ideea e ca av meu crede ca e bn sa mergem la mediator cu toate ca eu stiu ca partea adversa nu va face inntelegere si daca totusi va face nu va accepta sa plateasca nimic cu toate ca ei sunt vinovati pt situatie si in instanta as castiga si ch de judecata. daca vin la mediere si nu se face intelegere, taxa platita se calc ca si ch de judecata?

Nu plecati de la ideea ca nu se ajunge la o intelegere aruncand vina in totalitate pe cealalata parte. Incercati sa apelati la mediator inainte sa faceti tot restul de cheltuieli. E posibil ca solutia sa fie mai simpla decat pare la prima vedere si sa faceti cheltuieli inutile. PE de alta parte eventualele cheltuieli de expertiza, etc nu trebuie sa le puneti in calcul la procedura de mediere deoarece ele oricum v-ar fi trebuit in instanta. Deci cheltuiala cu medierea considerati-o a fi doar onorariul acestuia. In plus, prin timpul castigat prin mediere e posibil sa va reduceti alte potentiale cheltuieli/pierderi ulterioare. Va urez succes.
e bine de stiut ca potrivit art. 20 din OUG nr. 51/2008 exista posibilitatea rambursarii onorariului mediatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Etape parcurgere procedura informare si mediere sexu sexu daca eu initiez medierea si piritul nu se prezinta la sedinta de informare gratuita ,pot sa ma duc in instanta? iar daca se prezinta si dupa informarea ... (vezi toată discuția)
Onorariu mediator pentru conflict intre angajat si angajator oanaportar oanaportar Un salariat urmeaza sa incheie cu angajatorul un Acord de mediere din care sa rezulte ca este de acord sa i se retina din salariu, in fiecare luna, pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire si mostenitori Carmen Dumitrescu Carmen Dumitrescu Sunt 2 frati...parintii au decedat,mama in 1995 si tata in 2011...unul dintre frati locuieste in casa parintilor iar succesiune nu a fost facuta dupa moartea ... (vezi toată discuția)