sexu a scris:
daca eu initiez medierea si piritul nu se prezinta la sedinta de informare gratuita ,pot sa ma duc in instanta?
Raspunsul este da. Veti atasa la cererea de chemare in judecata procesul verbal eliberat de mediator, care va atesta faptul ca ati facut tot ce depindea de dumneavoastra, insa informarea nu s-a putut efectua in prezenta ambelor parti, datorita absentei invitatului. Atentie! Informarea nu este obligatorie in toate cazurile, ci doar in cele prevazute de Art. 60 indice 1 din Legea nr. 192/2006, cu completarile si modificarile ulterioare.
iar daca se prezinta si dupa informarea gratuita nu este de acord sa mearga mai departe una din parti ,se poate merge in instanta?
Sigur. Doar ca in acest caz, mediatorul va elibera participantilor un certificat de informare. Acesta se ataseaza, de asemenea, cererii de chemare in judecata.
daca fac acest demers si dupa sedinta de informare consider ca nu ma avantajeaza medierea pot sa renunt? si daca da cu ce costuri?
Nu exista penalitati pentru "razgandire", in principiu. Depinde care sunt termenii contractului de pregatire a medierii in cazul mediatorului ales de dumneavoastra. Depinde, de asemenea, daca adresati catre mediator o cerere de deschidere a procedurii de mediere, sau doar de informare. Daca nu sunteti 100% convins ca doriti medierea si doriti sa va rezervati optiunea de a spune NU la finalul informarii, faceti o cerere legate strict de informare. Doar ca s-ar putea intampla ca in acest caz mediatorul sa fie mai putin interesat sa faca eforturi in a convinge invitatul sa participe.
Sfatul meu este sa discutati deschis cu mediatorul, sa cereti toate informatiile care v-ar putea fi necesare pentru a lua o decizie privind oportunitatea medierii si sa depuneti cererea in stricta conformitate cu intentiile pe care le aveti.