avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pontaj munca in ture
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pontaj munca in ture

Postez dupa o cautare amanuntita in forum,fara succes.

Am urmatoarea speta: In cazul salariatilor care lucreaza in ture 12/24 12 /48 li se plateste spor de noapte cand orele cad noaptea si spor de week end cand orele lucrate cad in week end (conform art. 137 al. 2 si 3)
Este necesara plata cu 100% spor pt orele lucrate sambata si duminica ? Am intalint aceasta opinie f des, eu nu vad temeiul... acestea sunt zile de repaus saptamanal si nu zile de sarbatoare legala deci nu se aplica art. 142 si li se plateste spor de weekend.

O alta nedumerire ar fi cum se ponteaza un sofer care pleaca in cursa la ore diferite in fiecare zi sau la 2 zile ? norma de lucru e intreaga dar ce iau in considerare? foaia de parcurs ? si se urmaresc saptamanal orele ?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:51, 16 Ianuarie 2013
Sporul pentru aceste ore este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Poate fi si 1% dar si 100%.

Orele lucrate in timpul repausului saptamanal nu sunt ore suplimentare nici ore lucrate in timpul sarbatorilor legale, dar unele zile de sarbatori legale pot cadea in weekend si atunci trebuie sa procedati la retribuirea lor cf. art. 142 Codul Muncii.

Atentie insa ca repausul saptamanal tot trebuie acordat.

Pentru a doua situatie puteti lua in considerare un program de lucru inegal cu respectarea dispozitiilor art. 114, 115 si 116 Codul Muncii.
In contractul individual de munca aveti stabilit programul de lucru, ceea ce difera de durata zilei de munca are alta interpretare legala.

Timpul de munca inegal trebuie inregistrat intr-un act adiitional.

Sunt doua aspecte:
1.-respectarea programului de lucru si duratei zilei de munca conform CIM/act aditional
2.-plata drepturilor banesti cuvenite care, pe langa prestarea orelor normale avem adaosuri/sporuri .... , urmare a altor situatii aparute

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre plata spor noapte, lucru in weekend. arakys arakys Buna seara! Ce lege sau articol din Codul Muncii reglementeaza/precizeaza plata sporului de noapte si muncii de sarbatorii legale sau weekend. Multumesc ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte in cim si revisal - urgent cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema: In contractul de munca si in revisal, pentru munca de noapte, se inregistreaza de ex. program ... (vezi toată discuția)
Activitate in weekend! Flav Flav Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca textul de mai jos din contractul de munca ma obliga sa prestez ore in weekend fara acordul meu. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)