Sunt doua cai, pentru iesirea din indiviziune, nu departajare, una aceea amiabila in care va intalniti toti 5 si stabiliti caruia cat i se cuvine, se intocmeste schita cadastrala pentru fiecare lot si va prezentati la un birou notarial pentru a autentifica intelegerea dintre dvs, aceasta dureaza relativ repede 3 luni pana la 5 luni, maxim. Si a doua cale, cea in care nu va intelegeti amiabil si va adresati instantei de judecata spre a va ajuta spre a iesi din indiviziune, aici insa va dura mai mult posibil si 3 ani de zile.
Raspuns gresit in parte stimata colega, rog a citi Legea 192/2006.
"Art. 59. - Intelegerea partilor poate fi supusa verificarii notarului public in vederea autentificarii ori, dupa caz, incuviintarii instantei de judecata, in conditiile prevazute la art. 63. ....Medierea in cazul unui litigiu civil pe rolul instantelor de judecata
Art. 61. -(1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc din initiativa partilor ori la recomandarea instantei, acceptata de parti, cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului.
(2) La inchiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, in toate cazurile, sa informeze in scris instanta de judecata daca partile au ajuns sau nu la o intelegere in urma procesului de mediere.
Art. 62. -(1) Pentru desfasurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de catre instantele judecatoresti sau arbitrale va fi suspendata la cererea partilor, in conditiile prevazute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedura civila.
(2) Cursul termenului perimarii este suspendat pe durata desfasurarii procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutita de taxa judiciara de timbru.
Art. 63. -(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia. "