In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% / zi, sa fie in functie de penalitatea furnizorilor de max 0.05% / zi.
In aceasta situatie, la calcularea penalitatilor trebuie tinut cont de ce furnizori beneficiaza fiecare proprietar si penalitatea sa se raporteze la penalitatea acelui furnizor? Daca un proprietar datoreaza asociatiei doar sume rezultate din cota indiviza ( prin asociatie nu plateste nici un furnizor de utilitati) acestuia cum ii se calculeaza penalitatile de intarziere?
"Asa cum s-a stabilit in adunarea generala , se penalizeaza numai sumele restante la furnizori. "
Este prea greu si complicat sa se calculeze diferentiat penalitatea in functie restantele la fiecare furnizor.Asa cum a aratat thran si elga penaliatatile se calculeaza la toti la fel. Daca au ales ca procentul sa fie in functie de penalitatea furnizorilor,care poate diferi de la luna la luna, nu este greu de calculat ci mai greu de explicat unui nemultumit.
Dar eu vroiam sa fiu sigura ca am inteles bine,ca in situatia in care in lista si in fisa nu este trecuta separat suma din sold ce reprezinta penalitate.
Mai concret:
Cheltuieli cota+sal= {chelt adm+chelt curatenie+chelt salarii ] X cota indiv a ap.+penalitati(= penalit furniz 0.05% X restanta).
Chel adm = 0.46 lei
Chelt curatenie = 0.59 lei
Chelt salarii = 1.54 lei
Cota indiv a unui ap. = 5.78
Cheltuieli cota indiv = 0.46+0.59+1.54 = 2.59 x 5.78= 14.97 lei ( pentru un ap care nu are restante.
Daca avem restante de 1250 lei atunci si penalitatie calculate dupa cum se mentioneaza in subsolul listei:
penaltati = penalitate de furnizor 0.05%X restanta ,deci 0.05% X 1250 = 62.5 lei
Cheltuieli cota indiv in acest caz = 14.97 + 62.5 lei = 77.47 lei,care se aduna la total cheltuieli luna si in cazul in care nu sunt achitate luna viitoare va fi in sold la restante care va fi inmultit cu procent de penalizare a lunii viitoare si tot asa mai departe,ajungandu-se ca la un ap care are doar chletuieli cota indiv , acum 1 an, cu un sold de 600 lei acum are 1200 lei.( in 12 luni sa i se dubleze soldul).
In acest caz , sunt mai multe aspecte care nu sunt conform legii, dar vroiam sa fiu sigura daca este calculata penalitate la penalitate si implicit daca in asemenea situatie asociatia nu are nici o sansa sa dovedeasca ( in instanta) obligativitatea unui rau platnic de a se achita soldul ( in care sunt si penalitati calculate astfel) .
Revin cu tema calculului penalitatilor in cazul unei asociatii care nu are sistem propriu de penalitati ci doar penalitate de furnizor deoarece pentru mine a ramas tot o dilema .
Cum am incercat sa arat mai sus, dar poate m-am pierdut in amanunte, aplicand penalitate de furnizor,procentul este diferit de la luna la luna,dar nu aici este problema ci faptul ca penalitatile calculate dupa formula procent (de ex.0.05) x restanta , rezultatul este inclus in suma cheltuieli repartizate pe cota indiviza.
Din lista afisata la cota indiviza nu rezulta cat este penalitate si cat este cheltuiala repartizata pe cota indiviza aferenta lunii, poti deduce comparand pe lista persoane care au aceeasi cota indiviza si care au restante cu cei care nu au restante.
In acest caz,cand este doar penalitate de furnizor, este legal ca penalitatea sa fie inclusa la cheltuieli a lunii pe cota indiviza , acesta devenid cheltuala de baza?
In acest caz nu se mai tine registrul de penalitati?
Multumesc!
Faceti o rubrica separata pentru penalizari furnizori pe care o si scoateti in afara Totalului lunar.
In felul acesta veti avea separat cotele de penalizari, de fonduri, de restante.
Elga iti multumesc pentru raspuns , apreciez mult activitatea ta de pe acest forum, dar intrebarea si dilema e aceeasi: este corect sa se calculeze penalitati care sa fie incluse in cheltuiala a lunii pe cota indiviza?
Nu se pune problema cum vom face ci cum s-a facut de ani de zile si ma interbam daca este corect.
Daca se ajunge in instata cu un asemena mod de calcul si repartizare,asociatia are dreptate sau se poate spune ca s-au calculat penalitati la penalitati?
Penaliatea rezultata fiind inclusa in cheltuieli pe cota , daca nu este achitata devine restanta si dupa 50 de zile este penalizabila.
De aceea cred eu ca trebuie sa fim siguri de modul corect al aplicarii si evidentierii penalitatilor cand este doar penalitate de furnizor ,ramanand fara raspuns intrebarea:
-suma rezultata din penalitate se include in cheltuieli repartizate pe cota indiviza?
Penalitati
andradaa
Buna ziua, as vrea sa ma ajutati sa-mi lamuresc si eu urmatoarea problema...La asociatia noastra s-a hotarat in Adunarea Generala a blocului penalizare cotelor ... (vezi toată discuția)