avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Obtinere NIF- Cod de identificare fiscala
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Obtinere NIF- Cod de identificare fiscala

buna ziua !
am un prieten israelian care a cumparat in oct 2012 un apartament in bucuresti sect 1. i-a facut sotiei procura pentru a-l reprezenta eu fiind in germania in acel timp.
de la directia taxe locale i s-a spus sotiei sa meraga la anaf rm valcea unde are domiciliul sa i se dea NIF pt a inregistra locuinta si a plti impozite taxe etc. cei de la anaf valcea spun ca ei nu pot elibera asa ceva . am venit in tara si am mers la anaf sect 1 str roma unde mi s-a spus acelasi lucru ca sotia trebuie sa mearga la rm valcea pt obtinerea NIF-ului.in baza legii 517 etc. la valcea aceeasi poveste ni s-a spus ca numai la cei care platesc salarii si au firma pot da NIF ba mi-a cerut in baza a carui articol din legea 517 trebuie sa elibereze . deja este 10 ianuarie si nu am facut nimic cum sa le explic celor de la valcea ca acolo se elibereaza nr de inregistrare fiscala. va multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 15:19, 10 Ianuarie 2013
Nu va pot ajuta decat sa va dau extras din codul de procedura fiscala :

Conform Codului de procedura fiscala, art 72:

[ link extern ]

"1) Orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistrează fiscal primind un cod de identificare fiscală. Codul de identificare fiscală este:
a) pentru persoanele juridice, precum și pentru asocieri și alte entități fără personalitate juridică, cu excepția celor prevăzute la lit.

b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;

b) pentru comercianți, persoane fizice și juridice, precum și pentru alte entități care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerțului, codul unic de înregistrare atribuit potrivit legii speciale;

c) pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, cu excepția celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;

d) pentru persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la lit. c), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;

e) pentru persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal, numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal.

(2) În scopul administrării impozitului pe venit, în cazul persoanelor fizice care sunt contribuabili potrivit titlului III privind impozitul pe venit din Codul fiscal, codul de identificare fiscală este codul numeric personal.

(3) În cazul persoanelor sau al entităților prevăzute la alin.(1) lit. a), c) și e), atribuirea codului de identificare fiscală se face exclusiv de către organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pe baza declarației de înregistrare fiscală depuse de aceste persoane sau entități.

din norme :
72.2. În cazul contribuabililor persoane fizice care nu au cod numeric personal, declaraţia de înregistrare fiscală va fi însoţită de copia de pe paşaport sau de pe alt document de identitate eliberat de organele abilitate potrivit legii. Dispoziţiile art. 8 alin. (2) din Codul de procedură fiscală sunt aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi se solicita nif desi am pasaport romanesc Cristinutza2017 Cristinutza2017 Am dubla cetatenie(romana si germana) si am pasaport romanesc. Vreau sa inregistrez la Anaf un contract de inchiriere in calitate de proprietar si mi se cere ... (vezi toată discuția)
Srl florinake florinake srl nou infiintat cu activitate de comert trebuie sa se inregistreze la primarie si fisc daca deocamdata nu functioneaza sau numai dupa ce deschide punctul de ... (vezi toată discuția)
Plata impozit pe casa ancanina ancanina O persoana care s-a nascut in Romania si s-a stabilit in Europa(Italia) cu multi ani in urma(inainte de dec.1989), iar acum are cetatenie doar italiana, ... (vezi toată discuția)