avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Mi se solicita Nif desi am pasaport romanesc
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Mi se solicita Nif desi am pasaport romanesc

Am dubla cetatenie(romana si germana) si am pasaport romanesc.
Vreau sa inregistrez la Anaf un contract de inchiriere in calitate de proprietar si mi se cere sa-mi fac Nif, intrucat nu mai am domiciliu pe teritoriul Romaniei si nu pot sa-mi trimita decizia de impunere.
Dar formularul 030 este pentru persoanele care nu detin cnp, desi eu am.
Cel mai recent răspuns: johnnys78 , utilizator 23:42, 16 Septembrie 2021
Cod procedura fiscala:

ART. 82 Obligația de înregistrare fiscală

(1) Orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistrează fiscal primind un cod de identificare fiscală. Codul de identificare fiscală este:

a) pentru persoanele juridice, precum și pentru asocieri și alte entități fără personalitate juridică, cu excepția celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;

b) pentru persoanele fizice și juridice, precum și pentru alte entități care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerțului, codul unic de înregistrare atribuit potrivit legii speciale;

c) pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, cu excepția celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;

d) pentru persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la lit. c), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;

e) pentru persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal, numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal.


Poate stie organul fiscal alte exceptii, dar nu cred sa fie.
multumesc frumos de raspuns
Buna ziua, am o situatie similara, dar mai complicata...cetatenie dubla (germana / romana), stabilit in Germania si doresc sa cumpar o proprietate in Romania. In pasaportul romanesc este trecut CNP, dar e expirat si foarte complicat de reinnoit (schimbare de prenume, etc.). De aceea as vrea sa fac actul notarial ca cetatean german, dar notarul im cere un NIF. ANAFul nu eliberaeza NIF daca am CNP...ne invartim in cerc!!
De ce nu este posibil, sa fac actul notarial cu pasaport german si impreuna cu CNP (dovedit prin pasaportul expirat)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere nif- cod de identificare fiscala emanuel64 emanuel64 buna ziua ! am un prieten israelian care a cumparat in oct 2012 un apartament in bucuresti sect 1. i-a facut sotiei procura pentru a-l reprezenta eu fiind in ... (vezi toată discuția)
Plata impozit pe casa ancanina ancanina O persoana care s-a nascut in Romania si s-a stabilit in Europa(Italia) cu multi ani in urma(inainte de dec.1989), iar acum are cetatenie doar italiana, ... (vezi toată discuția)
Srl florinake florinake srl nou infiintat cu activitate de comert trebuie sa se inregistreze la primarie si fisc daca deocamdata nu functioneaza sau numai dupa ce deschide punctul de ... (vezi toată discuția)