avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Sugerare PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Sugerare PFA

Buna ziua,

De curand seful de la munca mi-a spus ca daca vreau in continuare mariri de salariu sa imi fac PFA pentru ca in cartea de munca am trecut salariu minim pe economie dar de fapt primesc mai mult iar diferenta a ajuns destul de mare.
Puteti sa imi spuneti va rog ce dezavantaje/avantaje ar fi?
De asemenea el m-a asigurat ca o persoana de la departamentul economic se va ocupa de toate platile, impozitele si tot ce trebuie platit, iar la sfarsitul zilei eu tot atatia bani voi primi in mana.
In momentul de fata nu vad nici un dezavantaj atata timp cat se ocupa cineva de tot ce trebuie.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: FunnyGhost , utilizator 16:12, 10 Ianuarie 2013
Diferentele rezida din urmatoarele aspecte:
CIM este supus legislatiei muncii, ca atare Dvs. va bucurati in prezent de toate avantajele ce rezulta dintr-un raport de munca (de exemplu: concediu de odihna,concediu medical, vechime in munca, eventual posibilitatea de a solicita acordarea ajutorului de somaj etc.)
Puteti alege si varianta colaborarii cu angajatorului Dvs. prin incheierea unui contract de colaborare (prestari servicii), dar in acest caz nu veti mai fi subordonat beneficiarului (fostului angajator), ci relatiile contractuale sunt reglementate de legislatia comerciala (ncc)
Atentie: in situatia in care nu aveti un alt CIM, chiar cu timp partial, PFA -ul va datora urmatoarele taxe si impozite:
-16% impozit pe venit (calculat in functie de regimul fiscal ales -impozitare in sistem real sau la norma de venit)
-5,5% din venitul realizat -contributie de asigurari sociale de sanatate
-31,3% din venitul realizat -contributia la asigurari sociale (cu conditia sa realizati un venit net impozabil de minim 741 lei/luna)
Dap asta citisem. Si daca practic actualul sef/viitorul colaborator imi garanteaza ca se ocupa el de plata tuturor taxelor si eu voi primi aceeasi suma ca pana acum in mana, sa inteleg ca nu am nimic de pierdut?
Intreb in ideea ca nu vreau sa iau o decizie pripita.

Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale pentru pfa ContSters237549 ContSters237549 Vreau sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata cu activitate principala cod CAEN 6201 - activitati de realizare software la comanda . Pentru acest cod ... (vezi toată discuția)
Pfa vs. cim IONELAP IONELAP Momentan lucrez cu contract individual de munca (asa am lucrat decand m-am angajat prima oara), dar vreau sa-mi schimb locul de munca. La firma la care am ... (vezi toată discuția)
Obligatii pfa MariaComan14 MariaComan14 buna ziua, In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) ... (vezi toată discuția)