avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA vs. CIM
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA vs. CIM

Momentan lucrez cu contract individual de munca (asa am lucrat decand m-am angajat prima oara), dar vreau sa-mi schimb locul de munca.

La firma la care am aplicat mi s-a spus ca ei lucreaza pe PFA si am mai auzit multe cazuri de genul acesta.

Care sunt avantajele/dezavantajele unui PFA fata de un contract individual de munca? Ce taxe se platesc ca si PFA si care sunt cotele acestora?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 16:55, 9 Decembrie 2008
Daca nu schimba noul guvern cota, platiti 16% impozit pe venit, 6,5% asigurai de sanatate si va trebui sa faceti un contract cu casa de pensii si ve-ti plati in functie de suma stabilita prin contract.
Deci sa inteleg ca exista o asemanare cu CIM, in sensul ca se plateste acel impozit pe venit si asigurarile de sanatate in functie de salariul brut?

Suma stabilita prin contractul cu casa de pensii cum se stabileste?

Precizez ca este vorba despre PFA cu norma fixa de venit.
Nu stiu exact dar este un fel de salariu minim, oricum se plateste mai putin decat la salariu.
Aha, deci tot cu CIM e mai avantajos! Cel putin pentru pensie ... Ca daca se plateste la un fel de salar minim si pensia va fi pe masura. Pe cand, cu CIM - daca este trecut salariul real - contributia la pensie va fi mai substantiala si ca atare si contravaloarea pensiei, cand va fi cazul.

Corect?
DA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei pentru asigurari de sanatate retroactiv ivanov cristina ivanov cristina Buna seara Intrebarile sunt pentru un PFA Legea privind plata CAS (contributia pentru asigurarea de sanatate) a fost data in anul 2009, acum ei imi trimit ... (vezi toată discuția)
Traducator lacrima2 lacrima2 Buna ziua, Numele meu este Lacramioara si pentru moment imi caut un job de traducator. Mentionez ca am autorizatie eliberata de Ministerul Justitiei. Dar nu ... (vezi toată discuția)
Cas (pensii) pentru pfa (fara contract de munca) dragos.rusu dragos.rusu Buna ziua, In cazul in care o persoana trece de pe contractul de munca pe PFA la norma de venit, ce obligatii are fata de Casa de Pensii? Cineva mi-a ... (vezi toată discuția)